Initativet till ett nytt daghem i Strandnäs togs redan 2019 bland annat eftersom efterfrågan på daghemsplatser är mycket stor i norra staden. Stadsfullmäktige beslöt i maj i fjol att inte bevilja tilläggsmedel för att bygga ett nytt daghem i Strandnäs enligt den detaljprojektering som gjorts bland annat på grund av en fördyring av projektet på grund av stigande materialkostnader.
Upphandlingen avbröts och bildningsnämnden beslöt att återremittera ärendet till förvaltningen med uppgiften att utreda eventuella alternativ för ett daghem i Strandnäs närområde.
Barnomsorgen och fastighetsavdelningen har arbetat vidare med ärendet och Mariehamns församling. S:t Mårtensgården som hör till församlingen är nu till salu bland annat eftersom församlingen anser att utnyttjandegraden är låg i jämförelse med fastighetens driftskostnader.
Möjligt att konvertera
I beredningen inför infrastrukturnämndens möte på tisdag framgår att S:t Mårtensgården bedöms av stadens fastighetschef David Janson som fullt möjlig att konvertera till daghemsverksamhet om 3 +1 avdelningar, totalt 62 platser.
Det innebär en kapacitetssänkning om 13 daghemsplatser jämfört med det planerade daghemmet på skolområdet, vilket omfattade 75 platser.
Projektkostnaden per barnomsorgsplats beräknas enligt beredningen stiga i storleksordningen 5–15 procent med alternativet S:t Mårtensgården utifrån analyser som gjorts och jämfört med den tidigare projektbudgeten för daghemmet på skolområdet.
Den sammanlagda kostnaden för ett eventuellt köp av mark och byggnad och att anpassa byggnaden bedöms vara i storleksordningen 5.500.000 euro.
S:t Mårtensgården byggdes 1969, och är nära Strandnäs skola. Byggnaden har genomgått renoveringar under 2002 och 2005-2006, bland annat beroende på tidigare fukt- och mögelproblematik. I dag bedrivs där daghemsverksamhet i församlingens regi med två avdelningar.
Bildningsnämndens ordförande Henrik Boström (MSÅ) ser positivt på ett nytt daghem i S:t Mårtensgården.
– Vi har ännu inte diskuterat det i bildningsnämnden men jag tycker det vore bra, där finns mycket möjligheter och en stor fin gård. Men det handlar förstås om priset, vad församlingen vill ha, säger Henrik Boström.