Beslutet om att dra i gång projektet fattades i samband med årets budget. Landskapsregeringen är redo att lägga totalt 800.000 euro under 3,5 år på en kartläggning av vad som görs för ungdomars hälsa och välmående.
Meningen är att bland annat identifiera hinder för samarbetet mellan verksamheterna barnomsorg, skola, utbildning, socialvård och hälso- och sjukvård. Att föreslå långsiktiga lösningar, och implementera dem, är andra målsättningar med projektet.
– Man kan till exempel komma fram till att det behövs lagändringar eller nya arbetsmodeller, säger byråchef Ylva Lindström vid social- och miljöavdelningen.
Börjar i höst
Tanken var till en början att anställa en person för detta.
– Den tjänsten var utlyst i våras, men vi fick inte tillräckligt med sökande. Projektet är också så långt och brett att det kan behövas två personer, säger Ylva Lindström.
Därför har man lediganslagit en tjänst som projektledare och en som projektmedarbetare.
– Arbetet startar förhoppningsvis i höst.
Vad ligger bakom satsningen?
– Det har funnits indikationer på att barns och ungdomars hälsa och välmående inte är så bra, särskilt inte efter pandemin, säger Ylva Lindström och nämner enkäten ”Hälsa i skolan” som exempel.
Stärka välmåendet
Arbetet ska nu göras grundligt, enligt Ylva Lindström.
– Man behöver titta på omvärlden och se vilka metoder som är evidensbaserade.
Vad händer om man kommer fram till att barn och ungdomar mår dåligt på grund av sakernas tillstånd i världen?
– Vissa saker kan man inte påverka, men projektet omfattar även ”välmående”, till exempel hur man kan stärka och hantera sitt eget välmående. Men hälsa ingår också, givetvis. Projektet blir ganska brett.
Vad hoppas du på, i fråga om det här projektet?
– Jag hoppas att man ska kunna mäta resultaten och att det blir evidensbaserat. Det är viktigt att använda rätt metoder så att man kan göra uppföljningar, säger Ylva Lindström.