Den nuvarande trafiklagstiftningen är snart 40 år gammal och efter att Finland antog en ny vägtrafiklag för två år sedan så behöver den åländska lagen ses över. Systemet med blankettlagar undergrävs och innebär att de åländska reglerna avviker från Finland och övriga EU.
– Vägtrafiken påverkar alla. Om det blir för stora skillnader mellan Åland och närområdena så leder det till förvirring både bland ålänningar och turister, säger trafikminister Christian Wikström (Ob).
Lagberedningsprojektet inledes 2020 och har skett i samarbete mellan landskapets infrastrukturavdelning, lagberedningen, polisen och fordonsmyndigheten. Avsikten är att ha färre enskilda bestämmelser för att minska byråkratin.
– Den största förändringen är att påföljden för trafikförseelser föreslås ändras från ordningsbot till en administrativ avgift. Trafiklagstiftningen är åländsk behörighet och trafikförseelserna tas in i vägtrafiklagen. Böter går till Finland, medan landskapet självt får förseelseavgifterna, vi beräknar att det handlar om cirka 50.000 euro per år, säger Elin Roselius på infrastrukturavdelningen.
Förenklar arbetet
Överkommissarie Benjamin Fellman konstaterar att lindrigare trafikförseelser avkriminaliseras.
– Den som är missnöjd får söka ändring hos Ålands förvaltningsdomstol i stället för i tingsrätten. För grövre trafikbrott kvarstår straffpåföljden.
Ändringen innebär att den som söker ändring får betala en avgift om beslutet går emot.
Elin Roselius framhåller att polisen i dag har stort tolkningsutrymme.
– I den nya lagen specificeras alla trafikförseelser, så det blir tydligare vad som är ett oönskat beteende. Det gör att polisen kan lägga större resurser på grövre brott.
En delorsak till samordningen är också att den åländska polisen framöver kan utnyttja de it-system som används i Finland.
– Det blir ett omfattande anpassningsarbete, men det är ändå billigare att anpassa det befintliga systemet än att skapa helt nya egna, säger Benjamin Fellman.
Kan träda i kraft 2024
Det ökande antalet lätta elfordon som mopeler och elsparkcyklar har föranlett en ny rekommendation om trafiken på gemensamma gång- och cykelvägar.
– I förslaget föreslås att fotgängare ska hålla till vänster och cyklar och lätta elfordon till höger. Då blir det samma princip som i vägtrafiken, att man möter trafiken i stället för att bli omkörd, påpekar Elin Roselius.
För att öka trafiksäkerheten föreslås att undantaget om att barn som är yngre än tre år får transporteras i taxi utan skyddsanordning tas bort. Även möjligheten att i en bil utan säkerhetsanordning tillfälligt transportera barn som är kortare än 135 cm men äldre än tre år tas bort.
Lagförslaget är nu ute på remiss till den 17 oktober och landskapsregeringen hoppas att allmänheten kommer med synpunkter. En barnkonsekvensanalys görs under hösten och ett lagförslag ska lämnas till lagtinget nästa år.
– Vår bedömning är att lagen tidigast kan träda i kraft från början av 2024, men det beror på om det görs ändringar i lagtinget, säger Christian Wikström.