Det blir ingen strejk den 28 november. Det står klart sedan sjöfacken Finlands Sjömans-Union, Finlands Maskinbefälsförbund och Finlands Skeppsbefälsförbund nått en överenskommelse med EW Finland Oy och bemanningsföretaget Kalbåda Shipping Oy.
– Det är klappat och klart. Alla berörda parter har skrivit på avtalen och Riksförlikningsmannen har blivit informerad, säger Johan Ramsland till Ålandstidningen på onsdagseftermiddagen.
Exakt vad överenskommelsen går ut på vill han i det här skedet inte kommentera.
– Men vi har nått ett förhandlingsresultat som är godtagbart ur båda parters synvinkel. Det är därför alla skrivit på det och vi ser det som en bra grund att bygga vidare på för framtiden.
Inte nöjd
När Ålandstidningen pratar med Oskar Berndtsson, vd på Nordic Jetline där arbetsgivarbolagen ingår, på onsdagseftermiddagen har han nyss nåtts av informationen.
Är du nöjd med förhandlingsresultatet?
– Nej.
Varför inte?
– Därför att jag trodde att vi hade avtalsfrihet i Finland, men tydligen är det inte på det sättet. Tvärtom kan man likna det här med ett tvångsäktenskap, där den ena parten med hot om strejk kan få igenom såna här överenskommelser. Jag tycker att det är ganska skrämmande och i förlängningen kommer det att få tråkiga konsekvenser för både vår personal och för skattebetalarna som betalar för skärgårdstrafiken.
På vilket sätt är det tråkigt för er personal?
– Det återstår att se, men det kommer att bli konsekvenser nu när vi följer kollektivavtalet. Framför allt påverkar det arbetet praktiskt eftersom vi nu har mindre flexibilitet att diskutera olika upplägg med vår personal.
Vilka krav som helst
När det gäller vad som är tråkigt för skattebetalarna menar Oskar Berndtsson att förhandlingsresultatet nu satt praxis framåt.
– Det här betyder ju att facken kan komma med hurdana krav som helst och hota med strejk och få igenom precis vad som helst. Det kommer inte att gå att verka i den åländska skärgårdstrafiken om trafiken kan stoppas på det sättet och landskapsregeringen då dessutom har möjlighet att säga upp avtal.
Han beskriver det som att facken har obegränsad makt.
– De kan komma farande med vilka krav som helst med hot om strejk och då kommer trafiken att bli dyrare i framtiden.
Tycker du själv att facken den här gången ställde ”hurdana krav som helst”, eller har du någon förståelse för att man vill ha kollektivavtal?
– Jag förstår att fackförbunden vill ha igenom kollektivavtal för det där deras livlina och med strejkhot får man igenom det man vill. Vi har inte råd med en strejk.
Personalen flyttas
I och med överenskommelsen med facket kommer den personal som varit anställd inom bemanningsföretaget Kalbåda Shipping att flyttas över till Nordic Jetline.
– Nordic Jetline har ett kollektivavtal som är i kraft. Egentligen ser jag det inte som en så stor förändring men jag ser det inte heller som en förhandling, utan som en tvångslösning.
Oskar Berndtsson menar också att det är facken som varit drivande i konflikten.
– Det är inte personalen som efterlyst det här utan facken har uppviglat och sagt att ni får inte gå på jobb. Det finns anställda som inte hade vågat komma på jobb fast de inte ville strejka.
Att så skulle vara fallet tillbakavisas dock av Robert Nyman, verksamhetsledare vid Finlands Maskinbefälsförbund.
– Jag kan inte kommentera Oskars påstående men fakta är ju att det här är en arbetsgivare som tidigare försökt bilda en gul fackförening (en facklig sammanslutning som kontrolleras av arbetsgivaren själv reds. anm.). Jag tycker att det säger en del.
Hur mycket diskuterade ni strejkvarslet med era medlemmar?
– Det är klart att vi diskuterat den saken och det är klart att vi inte tar till såna här åtgärder om vi inte känner att det finns ett stöd från medlemmarna.
Nöjd minister
En som är nöjd med en lösning på arbetskonflikten är infrastrukturminister Christian Wikström (Ob).
– Det är förstås bra att parterna kommit överens. Det är den bästa lösningen för alla inblandade, säger han.