– Att öva i mörker ger en helt ny dimension och är väldigt nyttigt, säger beredskapschefen för Finlands Röda kors Ålandsavdelning Olof Collin som är övningsansvarig.
När larmet kommer aktiveras en sms-lista via larmsystemet Ohto där de frivilliga får anmäla huruvida de har möjlighet att komma eller inte. Det vanligaste larmet är just eftersök av försvunna personer.
– Men det är viktigt att komma i håg att det alltid är myndigheterna som styr de här händelserna, vi frivilliga bara stöder, säger Olof Collin.
Den här kvällen är det Sofie Lundström som leder övningen. Hon känns igen på en gul keps och på uppsamlingsplatsen Valborg samlar hon ihop de frivilliga och ger dem instruktioner om vad som skett, vart de ska gå och hur de ska gå tillväga.
Stöder unga
Jonna Varsa och Camilla Wiklund från Rädda barnen deltar för andra gången i en sådan här övning.
– Rädda barnen blev alldeles nyligen medlemsorganisation i Frivilliga räddningstjänsten. Vårt fokus är att bygga upp barnvänliga ställen i olika krissituationer. Nu har vi fått veta att det i det här läget rör sig om unga personer. Då kanske vi ser till att här på Valborg upprätta ett lugnt hörn där unga bara kan vara och får känna sig helt trygga, säger Jonna Varsa.
Malin Lundberg kommer från den nystartade föreningen Mentalt stöd och hon deltar för första gången i en räddningsövning.
– Om vi till exempel skulle ha att göra med en familj i krisläge, så tar Rädda barnen hand om de unga, medan vi fokuserar på de vuxna. I det här scenariot med försvunna skolelever kan man tänka sig att många föräldrar skulle vara uppjagade och där träder vi in, säger Malin Lundberg.
För att hitta lärarna och skoleleverna som inte befinner sig på ett och samma ställe utan har kommit ifrån varandra används både två räddningshundar och drönare med värmekamera.
Scannar området
Peter Sjöberg är den som basar över drönaren. Det är hans första övning med Frivilliga räddningstjänsten.
– Det är väldigt bra att öva på det här sättet. Hittills har jag bara eftersökt djur, men nu ser man här på skärmen människor i form av röda, varma prickar. Drönaren är just nu 1.100 meter bort och scannar av området.
Invid Lemlandsleden, inte långt från Kasberget hittar vi Jennifer Borgström och Simone Ruud som är två av de ”försvunna” skoleleverna. De sitter och lutar sig mot en stor sten i beckmörkret och har en filt över benen.
– Här har vi suttit i snart en timme och får väl sitta så här tills någon av de som deltar i övningen hittar oss, säger Jennifer Borgström.
De kom med på övningen tack vare engagemang i Lemlands Rödakorsavdelning.
– Jag ser det som en rolig grej. Det är intressant och ganska obehagligt att känna efter hur det skulle vara om det här var på riktigt och vi inte skulle ha alla varma kläder på oss, säger Jennifer Borgström.
– Jag har tre par byxor plus utebyxor på mig. Vi har te och filtar men fötterna börjar kännas kalla nu, säger Simone Ruud.
Övningen avslutades klockan 23 på kvällen.