Vårdös kommunstyrelse behandlade under sitt möte på onsdagen bokslutet för 2022. Det visar ett årsresultat på -381.000 euro, vilket enligt kommundirektör Erik Brunström-Granesäter motsvarar 10 procent av de totala verksamhetskostnaderna. Det budgeterade resultatet var drygt -310.000 euro.
Årsbidraget efter att den lagstadgade driften betalats landade på -170.000 euro. Gällande investeringar gjorde man endast det mest nödvändiga, menar Erik Brunström-Granesäter, som konstaterar att resultatet är oroväckande.
– Vi avslutade 2022 med en likviditet på 39 kassadagar, vi hade alltså pengar kvar för 39 dagars drift, säger han.
Han säger att Vårdö nu uppfyller två av tre kriterier för att vara en kriskommun enligt det lagförslag som tidigare togs fram, i och med att soliditetsgraden är 45 procent och att årsbidraget inte täcker avskrivningarna.
Vårdös ekonomiska kris, som Ålandstidningen skrev om i torsdagens tidning, var ämne för mycket diskussion på kommunstyrelsens möte.
– Bokslutet var det enda egentliga ärendet, och mötet tog drygt fyra timmar, säger Erik Brunström-Granesäter.
Landskapsandelar problemet
Erik Brunström-Granesäter konstaterar att kostnaderna har ökat främst inom äldreomsorgen, vilket är ett resultat av en åldrande befolkning.
Enligt honom är den främsta orsaken bakom Vårdös ekonomiska situation att landskapsandelarna inte har ökat i takt med kostnaderna för kommunens lagstadgade uppgifter.
– Om landskapsandelssystemet hade följts de senaste 15 åren hade vi inte haft kriskommuner på Åland, säger han.
Erik Brunström-Granesäter säger att han nu kommit överens om en träff mellan kommunen och de ansvariga ministrarna för att diskutera Vårdös situation (läs mer i artikeln med Harry Jansson och Roger Höglund).
– Jag ser fram emot en konstruktiv dialog inför framtiden, säger han.