I slutet av 2023 flaggade Vårdös kommundirektör Erik Brunström-Granesäter för att kommunens kassa skulle bli tom under 2023 och för att kommunen står inför att behöva gå till banken för att klara av sina driftskostnader. Nu har kommunstyrelsen och -fullmäktige också haft ett ärende om likviditetslån med på agendan.
Jämfört med fjolårets budget ökar driftskostnaderna i år med runt 200.000 euro. Samtidigt ser skatteintäkterna ut att vara så gott som oförändrade medan landskapsandelarna ökar endast med 170.000 euro. I beredningen av ärendet skriver kommundirektören att en ökning av de långfristiga lånen med 300.000 euro skulle ge kommunen ett kassasaldo vid årets utgång på 299.909 euro – utan lån blir det minus i kassan.
Högt skuldsatt
Vårdö har redan en skuldbörda per invånare som ligger över genomsnittet för de åländska kommunerna och amorteringarna har pausats – att ta nya lån är således inte en hållbar lösning på sikt. Kommunens soliditetsgrad ligger nära gränsen på 50 procent – alltså den som föreslås bli fastställd som en gräns för att definiera en kriskommun. I år kan Vårdö komma att uppfylla två av kriterierna för en sådan.
Kökar beviljades i höstas ett tillfälligt likviditetsstöd av landskapet, och även i Vårdö aktualiserades frågan i samband med budgetprocessen.
– Vi avstod, med den lagstiftning som gällde under hösten, från att ansöka om stödet. Landskapet aviserade i höstas att man var öppna för att förnya möjligheten, men det är inte klart hur det hela kommer att se ut och vilka villkor som följer. Men det tillfälliga likviditetsstödet skulle kunna vara ett alternativ till att låna pengar från banken, det beror på villkoren, säger Erik Brunström-Granesäter.
Litet svängrum
Han konstaterar att kommunernas uppdrag ska finansieras genom landskapsandelar och skatter.
– Minskar landskapsandelarna måste man höja skatterna. Skulle landskapsandelarna följa kostnadsutvecklingen skulle Vårdö kommun behöva 300.000 euro mer i landskapsandelar. Får vi inte det måste vi höja skatten sex procentenheter för att få in den summa som saknas i landskapsandelarna, säger Erik Brunström-Granesäter med tillägget att en sådan höjning är rent hypotetisk.
Vad kan man ytterligare göra från kommunens sida?
– Det är ganska begränsat vad en kommun kan göra. Det är reglerat i lag vad vi ska göra och det kostar vad det kostar. Vi har redan en väldigt slimmad centralförvaltning på 2,2 personer. Inte ens om man tänker tanken att Vårdö skulle upphöra som egen kommun så försvinner finansieringsbehovet för servicen som tillhandahålls inom Vårdö skola, äldreomsorg och dagis.
Kan avvakta
Kommunfullmäktige valde vid sitt senaste möte att stöda styrelsens förslag – att avvakta med att lyfta ett eventuellt banklån, för att se hur det ekonomiska läget ser ut längre fram i år.
– Det här året inleddes med ett lite bättre kassasaldo än vad som är budgeterat för fjolåret, därför är behovet ännu inte akut, säger Erik Brunström-Granesäter. men tillägger samtidigt att om kommunen följer innevarande års budget rakt av så blir man tvungen att uppta ett lån.
Fullmäktige bestämde att kommunen dock ska anta och ta i bruk den kontokredit om 100.000 euro som man fått offert på från en bank.