Det här är julafton för den som gillar maskiner.
Vattenskäraren har varit i gång i en vecka nu. Tommy Holmberg och Stefan Eriksson har gått en utbildning för att lära sig köra den. Allt styrs via en dator där material, mått och ritningar är färdigt inprogrammerade.
– Jag styr med piltangenterna, säger Tommy Holmberg.
Med vatten och sand – sanden kommer från Indien – skär maskinen med ett tryck på 3.600 bar igenom alla tänkbara material med en tjocklek på upp till 25 centimeter. Det enda material man inte kan skära i är härdat glas.
– Det blir bara grus, säger Stefan Eriksson.
När Ålandstidningen är på besök skär de till små bitar av rostfri plåt till en konstruktion. De håller också på skära ut smala kilar av hastelloyplåt, ett perfekt arbete för maskinen eftersom resultatet blir precis som man vill ha det.
– Det går också att klippa, men då blir det snett och vasst, säger Stefan Eriksson.
Vattenskäraren är utmärkt för just precisionsarbeten. Den skär med en precision på fem hundradelar.
Som ett stort sandpapper
Stefan Eriksson visar en glasbit där man skurit ut en häst. Sanden i maskinen gör att kanterna slipas. De är varken vassa eller ojämna.
– Det är som ett stort sandpapper, säger Tommy Holmberg.
Det finns fem olika kvaliteter på skärsnitt att välja mellan. Munstycket är gjort av wolfram – för övrigt samma metall som används i trådarna i glödlampor – som är både värmetåligt och slitstarkt. Munstycket byts ut efter 80 timmars skärning.
Maskinen lämpar sig också väl för plåt eftersom vattnet som kommer ut aldrig blir över 90 grader varmt. I andra maskiner kan vattentemperaturen vara 1.500 grader, vilket gör att plåtarna slår sig.
Användningsområdet är med andra ord väldigt brett. En trend man ser i Sverige är att skära ut olika mönster i kakel som man sedan pusslar ihop.
– Det blir väldigt snyggt, säger Stefan Eriksson.
Att köra maskinen är inte så svårt, men det är en del som ska klaffa.
– Ju mer vi jobbar med den, desto mer kompisar blir vi.
När Tommy Holmberg och Stefan Eriksson har vanan inne kan de lämna maskinen att arbeta ensam eftersom den har ett inbyggt kollisionsskydd.
Inte vanliga i verkstäder
Tanken att införskaffa vattenskäraren har funnits ganska länge. Maskinen är tillverkad i USA men köptes via Finland. Investeringen gick lös på cirka 160.000 euro. En 80 kvadratmeter stor skärhall har byggts för den nya pjäsen.
Att en verkstad köper in en sådan här maskin är inte särskilt vanligt. Enligt Stefan Eriksson finns det en handfull i Finland. Däremot är vattenskärare vanliga i storindustrin.
Hur kul är det att köra maskinen?
Stefan Eriksson och Tommy Holmberg ler stort.
– Det är klart det är kul med nya grejer! säger Tommy Holmberg.
Sandra Widing