I en artikel i Hufvudstadsbladet och Dagens Nyheter går den svenska marinchefen Ewa Skoog Haslum ut och efterlyser starkare övervakning för fartygen på Östersjön där läget blir allt mer spänt. Hon säger att färjorna och handelsfartygen är särskilt utsatta mål för potentiellt fientliga aktioner eller attentat.
Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström säger att hon tog kontakt med Skoog-Haslum då hon läst artiklarna och föreslog att de borde diskutera saken tillsammans.
– Det görs redan otroligt mycket för säkerheten. Men naturligtvis kan inte rederierna berätta allt öppet, vi jobbar mycket i det tysta.
Tre säkerhetsnivåer
Hon säger att det finns tre säkerhetsnivåer för fartygstrafiken och att det är myndigheterna som bestämmer vilken nivå det är som gäller.
– Vi jobbar enligt det och har hela tiden kontakt med myndigheterna. Vi utför också mycket övningar tillsammans med myndigheterna.
Johanna Boijer-Svahnström säger att man regelbundet kollar bagage och gör stickprov i bilar.
– Vi utför mer sådant än vi egentligen måste, särskilt har vi gjort det i Åbo. Och på exempelvis Cinderella kollar vi alla passagerares bagage vid vissa avgångar, vilket också gett upphov till vissa ilskna reaktioner bland passagerarna, jag har fått flera mejl om saken.
Hon säger att mycket tenderar bli dramatiskt när det gäller färjor och sjöfart.
– Jämför man med tåg, tunnelbana eller bara ett fullsatt varuhus så görs ju inte mycket kontroller där.
Hon lyfter fram projektet Secure Pax som var Viking Lines initiativ efter terrorattentaten 2017 i Stockholm och i Åbo. I samband med det infördes digitaliserade säkerhetstjänster och lösningar som inte tidigare använts i passagerarterminaler. De bästa lösningarna och pilotprocesserna ska implementeras i den nya gemensamma passagerarterminalen i Åbo hamn.
Deltar aktivt i arbetet
Tallink Siljas kommunikationschef Erika Janson säger att rederiet aktivt deltar i arbetet med att höja beredskapen och säkerheten till sjöss.
Bild
– Vi följer givetvis alla gällande regelverk och riktlinjer från myndigheterna. Vi är väl medvetna om det förändrade säkerhetsläget och arbetet med att höja beredskapen inom samtliga samhällsfunktioner och områden. Vi deltar aktivt i diskussionerna om hur just vår sektor inom den civila sjöfarten tillsammans med marinen och olika myndigheter kan och ska arbeta tillsammans framåt, främst som medlem av branschorganisationen Svensk Sjöfart och mer specifikt i arbetet inom kommittén för sjösäkerhet och teknik, säger Erika Janson.
Hon säger att Tallink Silja välkomnar ett förstärkt samarbete.
– När det gäller specifikt säkerhetskontroller vid ombordstigning så utförs kontroller i dag på de sätt som bedöms lämpliga beroende på situation. Skulle nu gällande regelverk för kontroller förstärkas innebär det, för vår del, ett utökat praktiskt samarbete med Stockholms Hamnar, vilket vi ställer oss positiva till.