Sveriges samarbetsminister, Anna Hallberg, menade att det nordiska samarbetet har varit inne i en djup kris de senaste 18 månaderna.
– Vi har varit okoordinerade och vi har inte lyckats hålla våra gränser öppna, vilket har drabbat många privatpersoner och företag.
Därför var hon extra glad över att nu befinna sig mitt i en gränsregion för att förbättra samarbetet och lära sig av varandra.
Nordens samarbetsministrar träffades i går, som en del av Finlands ordförandeskap i Nordiska ministerrådet, på Åland.
Ålands, Finlands och Sveriges samarbetsministrar, Annette Holmberg-Jansson (MSÅ), Thomas Blomqvist (SFP) och Anna Hallberg (S), tog emot media under en presskonferens på måndagseftermiddagen. Med fanns också Nordiska ministerrådets generalsekreterare Paula Lehtomäki (C).
– Vi träffas här i dag för att göra skillnad för våra medborgare. Både vi i den svenska regeringen och ni i den finska, måste bejaka och förstå att Åland är i ett fantastiskt, men också väldigt sårbart läge, sade Anna Hallberg.
En läxa för alla
Sveriges strategi under pandemin skilde sig radikalt mot den finländska. Och enligt Anna Hallberg fanns det ingen tid just då att koordinera strategierna med sina nordiska grannar.
– Det gick väldigt snabbt och det har vi lärt oss något av, vi måste hålla en dialog med våra grannar innan vi tar sådana beslut i framtiden. Det är en läxa vi alla har lärt oss.
Däremot vill hon inte säga vilken strategi, om någon, som var den rätta.
– Det vet vi inte ännu.
Annette Holmberg-Jansson lyfte fram hur bra det kändes att äntligen få välkomna sina nordiska ministerkolleger till ett fysiskt möte på Åland.
– Speciellt med tanke på de senaste två åren.
Thomas Blomqvist som befinner sig på Åland för tredje gången inom en månad sade att ministrarnas diskussioner under dagen mest har handlat om ekonomi och ministerrådets budget för 2022.
– Och på tisdagen fokuserar vi mer på gränshinderrådets arbete samt på Jan-Erik Enestams (SFP) rapport över det som har gjorts under pandemin, och det som kan göras bättre framöver.
Viktigt vårda relationen till Åland
De täta kontakterna mellan ländernas samarbetsministrar genom pandemin har varit viktiga, menade Thomas Blomqvist på presskonferensen.
– Men vi är också övertygade om att det kommer nya kriser. Därför vill vi nu se framåt och se vad vi kan göra bättre – och speciellt vad vi tillsammans kan göra bättre.
Finland har nyligen godkänt en hybridstrategi för ett successivt öppnade av samhället igen.
– Vilket även gäller gränsregionerna och Åland, sade han.
Bristen på kontakt mellan beslutsfattare i Helsingfors och Åland som gränsregion har varit aktuell de senaste veckorna. Har du haft möjlighet att diskutera den frågan med landskapsregeringen i dag?
– Jag har inte haft möjlighet att diskutera det med landskapsregeringen, men min hållning och mitt budskap har inte ändrats. Det är beklagligt att det fortfarande har funnits brister i kommunikationen. Det är en fråga som vi har påmint om flera gånger och jag vet inte vad det beror att budskapet inte har gått fram.
Enligt honom finns det ändå en bred samsyn i Finlands regering kring vikten av att vårda relationen och kommunikationen till Åland.
– Så har inte alltid skett, och vi har påtalat saken. Vi hoppas och tror att det ska bli en förbättring.
Annette Holmberg-Jansson lyfte dock fram att kommunikationen mellan samarbetsministrarna har varit bra.
– Den har skötts exemplariskt, sade hon.
Mötet fortsätter
I dag tisdag träffas ministrarna igen för att fatta ett beslut kring ministerrådets budget. Förslaget ska sedan behandlas vid Nordiska rådets session i Köpenhamn.
Man ska även diskutera den analys som minister Jan-Erik Enestam gör kring hur det nordiska samarbetet kunde utvecklas för att möta kriser.
Jan-Erik Enestam samt de övriga nordiska samarbetsministrarna deltar i mötet på distans.