Som Ålandstidningen tidigare har berättat har Mariehamns stad över 40 hemundervisade barn och håller på att bygga upp en organisation kring hemskolningen. Planen är att ha det nya kompetenscentret på plats från och med höstterminen, och att även erbjuda andra kommuner att köpa tjänster inom området.
I Sottunga kommun har bildningsnämnden tagit ställning för att köpa tillsynstjänster från staden. Inför kommunstyrelsens senaste möte förslog nämnden att det ska göras från och med den 1 augusti 2023.
Sedan årsskiftet är Ditte Storck Christensen anställd som en av två tillsynslärare för de totalt nio barn som hemskolas på Sottunga, än så länge på provtid. Hon jobbar till vardags vid Göteborgs universitet där hon forskar om svenska familjers hemundervisning på Åland. I höstas tillfrågades hon av hemundervisarna på Sottunga om att ta sig an uppdraget som deras tillsynslärare. Hon valde då att söka tjänsten, och var också den enda som gjorde det.
Landskapsregeringen (LR) har begärt att Sottunga kommun ska redogöra för hur man gick till väga vid valet av tillsynslärare, och betonat att valet ska följa rättsprinciper om opartiskhet och oavhängighet. Sottungas utbildningschef Kerstin Lindholm har tidigare sagt till Ålandstidningen att föräldrarna inte påverkade valet av tillsynslärare. Men kommunens bildningsnämnd ser ändå fördelar med att i framöver låta tillsynen ske via ett kompetenscentrum för hemundervisning.
”Det kunde på sikt garantera opartiskhet och att tillsyn sker på likadana villkor oberoende av i vilken kommun hemundervisningen sker”, skriver nämnden i sitt underlag till kommunstyrelsen.
”Frågande till nyttan”
De hemundervisande familjerna på Sottunga anser dock att kontinuiteten riskerar att bli lidande genom att börja köpa in tillsynstjänster från Mariehamn från och med i höst. De uttrycker sin oro i en skrivelse till kommunstyrelsen:
”Vi ställer oss frågande till nyttan med ännu ett byte av tillsynspersoner. Vi upplever att samarbetet med Ditte fungerar väl, vi känner oss trygga med hennes kompetens inom hemundervisning och hon är bra på att bygga relation med våra barn. Vi förordar därför att kommunen fortsätter att ha Ditte som tillsynsperson”, skriver familjerna och fortsätter:
”Mariehamns planer på ett kompetenscentrum är intressanta. Men det kommer att ta tid att bygga upp en välfungerande organisation. Risken finns att personalen byts ut flera gånger under en uppstartsperiod och att det är svårt att tillgodose behovet av kontinuitet. Vi tycker att kommunen bör följa utvecklingen i Mariehamn och utvärdera den innan man beslutar sig för att köpa deras tjänster”.
En välfungerande tillsyn är en förutsättning för att kunna bo kvar, menar familjerna.
”Det är nödvändigt för att vi ska våga se Sottunga kommun som vårt framtida hem, och vi önskar oss verkligen möjligheten att fortsätta leva och verka här.”
Familjerna föreslår också att Ditte Storck Christensens tjänst kanske skulle kunna kompletteras med en person från Mariehamns kompetenscentrum.
Inget beslut ännu
Kommunstyrelsen tog upp ärendet vid sitt möte den 15 februari, och anser att det i nuläget finns för många frågetecken för att kunna ta ett beslut.
– Innan vi går in för ett avtal med Mariehamn måste vi ha en uppfattning om hur det skulle se ut i praktiken och vad kostnaderna skulle bli. Vi har inte heller fått svar från landskapet om tillsynsärendet ännu, det skulle vi också vilja ha först. Ärendet får en ny runda, åtminstone till styrelsen, säger Sottungas kommunsekreterare Kennet Lundström.
Skulle det innebära en kostnadsbesparing att köpa tillsynstjänster från staden?
– Nej det tror jag knappast. Skälen skulle mer handlar om att det vore vara en fördel med en organisation som har kunskap och att nivån på tillsynen blir likvärdig på hela Åland.
Vad händer med Ditte Storck Christensens anställning om Sottunga ingår avtal med Mariehamn?
– Det kan jag inte säga. Det är staden som beslutar vem som ska jobba inom organisationen, säger Kennet Lundström.