Konsultföretaget Afry har gjort utredningen ”Offshore Wind for Åland” på uppdrag av Ålandsbanken Fondbolag och Helsingfors Energi (Helen). Informationen har även delats med landskapsregeringen, för att skapa maximal nytta för det åländska samhället och involverade parter, säger Tom Pettersson.
Utredningen redogör bland annat för vilka möjligheter och utmaningar projektet för med sig. I ett avsnitt har den förväntade elproduktionen räknats om till pengar för att göra informationen lättare att ta till sig.
Finns tid att vinna
Landskapet Åland beräknas enligt utredningen få inkomster i form av arrenden, fastighetsskatter och genom det kluster av service och underhåll som behöver byggas upp lokalt.
– Det beräknas generera intäkter till Åland på 200 miljoner euro per år. Det är ett enormt tillskott av intäkter, säger Tom Pettersson.
Då har man inte inkluderat värdet av elförsäljningen.
– Värdet av elproduktionen uppskattas till 1–1,5 miljarder euro per år. Här finns en grön inkomstkälla som är verkligt betydande för både landskapet och för företagen i branschen.
Är rapportens uppskattningar vad ni förväntade er?
– De är i linje med förväntningarna, säger Tom Pettersson.
Han lyfter upp en annan viktig slutsats i rapporten:
– Det gäller frågan hur man ska gå tillväga. Ska man ha en starkt centraliserad organisation från landskapets sida eller ska man ha ett decentraliserat tillvägagångssätt? Enligt rapporten finns det fördelar med att inte göra den centraliserade delen för stor. Det finns tid att vinna på att låta operatören göra utvecklingsarbetet.
Konkurrerande projekt
Vilket är det största hindret för en havsbaserad vindkraftspark på Åland?
– Områdena norr och söder om Åland är bra på olika sätt. För den södra delen, som vi har ett konkret samarbete med OX2 kring, är Försvarsmaktens inställning en utmaning. Om Försvarsmakten motsätter sig projektet faller det.
Landskapsregeringen behöver vara väldigt tydlig kring vad som gäller på den här
punkten, enligt Tom Pettersson.
OX2 har inte uteslutit en etablering i det norra området i stället för i det södra.
– Men utgående från deras erfarenhet av vindkraftsutveckling har det södra området många fördelar.
Tom Petterson nämner bland annat det kortare avståndet till Stockholmsområdet samt lättare isförhållanden.
Vad görs nu i projektet hos er?
– Det viktiga just nu är att få ihop tillståndsförfarandet och att få veta vem som hanterar vad.
Inom sex månader skulle man behöva ett svar på hur Försvarsmakten ställer sig och på hur den övriga tillståndsprocessen ser ut. Till hösten borde de tekniska utredningarna inledas.
– Till exempel mätning av vatten- och vindförhållanden. Det som är OX2:s specialitet.
Det är viktigt att komma i gång, enligt Tom Pettersson.
– Det finns konkurrerande projekt.