Riksdagsbrev

”I dagens kaotiska värld är det en styrka för Finland att ha en president som får stå i första raden och som får stor medial synlighet”, skriver Mats Löfström om Alexander Stubb som bland annat spelat golf med Donald Trump.

En president för Finland i tiden

Riksdagsledamot Mats Löfström skriver riksdagsbrev.

Skicka in en insändare

För att göra din röst hörd kan du mejla debatt@alandstidningen.ax. Du kan skriva under med signatur men vi behöver dina kontaktuppgifter.

Din insändare får maximalt bestå av 3.000 tecken (inklusive mellanslag).

Under president Alexander Stubbs första år har omvärlden förändrats radikalt, något Finland som litet land hela tiden måste anpassa sig till. Med Donald Trump i Vita huset har vi gått in i en nyckfull och turbulent tid igen där mer diplomati går via Twitter, media och ensidig kommunikation än traditionella kanaler.

Det går inte att tänka sig en bättre person än Stubb som president i dessa tider. Han är som en Duracellkanin med ett kärnkraftverk som batteri. Med enorm energi, brett kontaktnätverk och stara kommunikationsförmåga reser han världen runt och träffar centrala aktörer. Att han i London för en dryg månad sedan blev placerad på första raden i det så kallade familjeporträttet med alla deltagande världsledare visar vilken betydande position han fått, vilket är till fördel för hela Finland.

Stubbs sju timmars möte med Trump i Florida, där han åt frukost, spelade en runda golf och åt lunch, var längre tid än Frankrikes president, Storbritanniens premiärminister och Natos generalsekreterare fått med Trump sammanlagt hittills.

Anledningen till att Stubb blev inbjuden att spela golf med Trump är bland annat att Stubb känner den amerikanska senatorn Lindsey Graham, en av de allra mest inflytelserika i utrikespolitik i Trumps närkrets. Graham är från delstaten South Carolina där Stubb studerat på universitet och skulle bli golfproffs. Den historien är både genuin och skapar intresse. På en golfrunda, i Trumps favoritmiljö, hinner man tala mycket mer än golf och väder.

HBL:s utmärkta USA-kommentator Juri von Bonsdorff kallade Stubbs golfrunda för en diplomatisk hole-in-one, men som ändå lämnade bismak i munnen då bilden på Stubb och Trump kan utnyttjas för att visa stöd för Trump på hans golfbana.

Enligt mig finns det ändå inget annat Stubb hade kunnat göra eller borde ha gjort. Han har spelat korten helt rätt i en värld som är mycket rörig. Att i den världen få sju timmar med världens mäktigaste ledare är livsviktig oavsett plats och format. Det är dessutom hela tiden bråttom med Trump då han är så impulsiv. Ett litet land som Finland, eller ens Europa som helhet, kan inte vara så kräset att man säger att man bara är redo att komma om man får inbjudan till Vita huset. Det är för mycket på spel för det, vilket Trump visar i handelspolitiken.

De ännu större riskerna finns i säkerheten och gentemot Ukraina. De amerikanska vapnen och underrättelseinformationen strömmar nu återigen in i Kiev, vilket stärker Ukrainas chanser att klara kriget samtidigt som Ryssland kommer få mer bråttom i takt med att sjunkande oljepris slår mot ekonomin. Av bland annat den anledningen var det så viktigt och bråttom för Stubb att träffa Trump. Varje vecka av ytterligare amerikanskt stöd ger både Ukraina och Europa mer tid.

I dagens kaotiska värld är det en styrka för Finland att ha en president som får stå i första raden och som får stor medial synlighet. Det gör att ett litet land blir större än sin storlek.

Mats Löfström

Ålands riksdagsledamot