Foto:

Prioritera nytt sjukhus framom skärgårdstrafiken

Åland står inför stora investeringsbehov inom många områden och detta inom en överskådlig tid. Åland kommer inte att ha råd att förverkliga alla investeringar. Därför måste politikerna prioritera.

Investeringar måste ställas mot investeringar och service måste ställas mot service.

Landskapsregeringen har den senaste tiden flaggat upp kommande investeringar i skärgårdstrafiken i 100 miljoners-klassen. Sådana investeringar medför också ökade årliga kostnader genom höga ränte- och avskrivningskostnader. För investeringarna avser man att ansöka om statligt stöd, så kallat extra anslag. Extra anslag kan i bästa fall uppgå till 50 procent av investeringskostnaderna.

Vi vet att extra anslag kan bara erhållas ytterst sällan och i de fall det medför överstora och nödvändiga investeringskostnader för ett litet samhälle som Åland. Söker landskapet extra anslag för skärgårdstrafiken och erhåller stöd så kan man anta att det inte kan komma ifråga att bygga ett nytt sjukhus. I så fall har inte Åland ekonomiska resurser att göra större och nödvändiga investeringar i ett nytt eller delvis nytt sjukhus.
Ålands Centralsjukhuset består av byggnader från 50-talet och har därefter byggts till otaliga gånger. Därför är de äldsta byggnaderna i rivningsskick och de otaliga tillbyggnaderna är till stor del icke väl anpassningsbara till verksamheten.
Ålands lagting och regering bör skrota de omfattande planerna på den massiva investering gällande skärgårdstrafiken och i stället prioritera ett nytt sjukhus helt eller delvis.
Man kunde bygga nytt för de viktigaste funktionerna, riva det som blir överflödigt i och med nybyggnaden samt grundrenovera de byggnader som är ekonomiskt och funktionellt försvarbart.
Prislappen torde landa på drygt 100 miljoner euro.

Runar Karlsson (C)
Styrelsemedlem i ÅHS 2012-2019
Styrelsemedlem i Centern

Hittat fel i texten? Skriv till oss