KST på Åland lyckas placera flest barn i familjehem i hela Finland.
<@Fotograf>iStock
KST på Åland lyckas placera flest barn i familjehem i hela Finland.
Foto: iStock
Foto:

Bild

Familjehem gör skillnad

Alla barn har rätt till en trygg och kärleksfull uppväxt, men ibland fungerar inte familjesituationen som den ska. Behovet av fler familjehem på Åland växer.

I barnkonventionen står det att ”alla barn har rätt att vara med sin familj”, men av olika anledningar fungerar inte alltid det. Familjehem, tidigare kallat fosterhem, tar emot barn och ungdomar som behöver bo i en annan familj under en kortare eller längre tid. Det finns en mängd olika orsaker till att ett barn behöver placeras utanför hemmet, ingen situation är den andra lik. Det kan vara missbruk, omsorgsbrist, våld eller att barnet förlorar en förälder. Målet är att placerade barn och unga i slutändan ska återförenas, om det är möjligt, med sina biologiska familjer.

Att förflytta barn från sina familjer hör till de största ingrepp som samhället kan göra i familjelivet, och det sker förstås efter noggrant övervägande av vad som är bäst för barnen. Att bli familjehemsplacerad är den sista utvägen när andra insatser inte räcker till eller ger resultat.

Barn som befinner sig inom samhällsvård är en särskilt utsatt grupp, med en ökad risk för ett sämre utfall i livet än andra barn. Forskning visar dock att barn som omhändertas tidigt och hamnar i bra familjer har mycket bättre förutsättningar att klara sig bra i livet.

Åland är bäst i Finland på att placera behövande barn i familjehem, berättade Ålandstidningen i går. 81 procent av alla placeringar på Åland sker till familjehem, men behovet av fler hem ökar. Under 2023 var det 31 barn i familjevård, jämfört med 26 barn året innan.

Förra året rapporterade Kommunernas socialtjänst (KST) en brist på familjehem och satsade på utbildningar för familjer som ville bli familjevårdare.

Vi måste inse att varje barn har rätt till en trygg och kärleksfull uppväxtmiljö. Att bli familjehem är en av de mest meningsfulla och viktiga insatserna man kan göra för att hjälpa dessa barn. Både ensamstående och samboende, med eller utan egna barn, kan bli familjehem. Den viktigaste förutsättningen är att vara en vanlig familj med fysisk plats och emotionell tillgänglighet för ett eller flera barn.

Vi är skyldiga att sätta barnens bästa i främsta rummet och prioritera skyddsnät för barn och unga. Om du har utrymme i ditt hem och ditt hjärta, överväg att bli familjehem.

Linda Blix

tel: 26 637

Hittat fel i texten? Skriv till oss