Först kunde man tro att det var ett skämt, något som skruvats till för att väcka lite provokation i den eviga debatten om ”svensk kultur”. Men nej, det visade sig vara sant. Det svenska stålföretaget SSAB har bett sina anställda att inte säga ”god jul”. I stället föreslår de ”god helg”, som om det vore något slags neutral mark där ingen kan känna sig obekväm. Det är som att de suttit på ett stormöte och tänkt: ”Hur kan vi mest effektivt reta upp precis alla?”. Och så gjorde de det.
Den ironiska poängen är att SSAB:s beslut exkluderar i stället för att inkludera. Det skickar en signal om att vissa grupper är så annorlunda att deras blotta närvaro kräver att vi neutraliserar våra egna traditioner. Det antyder att människor som kommer från andra bakgrunder är så sköra, så lättkränkta, att de skulle bryta ihop av någons ”god jul”. Och det är inte bara fel – det är rätt och slätt nedvärderande.
Faktum är att de flesta människor, oavsett kulturell bakgrund, oftast är betydligt mer avslappnade än så och förstår att ett ”god jul” sagt i all välmening inte exkluderar. Tvärtom: att någon önskar dig en trevlig högtid, även om det inte är din egen, är ett tecken på respekt och mänsklig värme.
När företag som SSAB försöker överkompensera för en upplevd exkludering, skapas ett narrativ som passar den radikala högern som hand i handske. Berättelsen om att ”nordiska traditioner” hålls som gisslan blir snabbt en symbol för en påstådd kulturell kollaps. Konsekvensen är en alltmer polariserad debatt där förnuftiga samtal om verklig inkludering kvävs av misstänksamhet och misstolkningar. Och det är förbannat onödigt.
Visst, det finns mycket att göra för att skapa inkluderande arbetsplatser. Arbetsgivare har fortfarande mycket att lära sig om hur man bemöter människor från olika bakgrunder. Men att försöka stryka ordet ”jul” ur hälsningar gör inte någon verklig skillnad.
Julen är en högtid som bär på budskap om fred, gemenskap och ljus i mörkret. Historiskt sett har jultraditioner ofta förenat olika grupper. I stället för att tona ner våra traditioner borde vi fira dem med stolthet.
På samma sätt är det rimligt att fira skolavslutningar i kyrkan eller att ha traditionella luciatåg i stället för ”ljusfester”. Dessa traditioner behöver inte hota någon, de kan i stället inspirera och berika. Om vi är öppna och nyfikna på våra egna och andras traditioner, kan vi använda dem som en bro, inte en mur.
SSAB:s utspel visar hur det ibland missförstås vad inkludering egentligen betyder. Det handlar inte om att släta ut eller ta bort, det handlar om att lägga till och bygga broar. Så säg ”god jul” med stolthet. För det är precis vad julen handlar om: att mötas, dela och inkludera.
God jul, förresten.
Linda Blix
tel: 26 637