Oasen har på kort tid drabbats av många avhopp och uppsägningar. 
<@Fotograf>Daniel Eriksson
Oasen har på kort tid drabbats av många avhopp och uppsägningar.
Foto: Daniel Eriksson
Foto:

Bild

Krävs stark ryggrad för att säkerställa vården på Oasen

Den höga personalomsättningen på Oasen skapar instabilitet, ineffektivitet och riskerar i slutändan att påverka kvaliteten på vården för de boende negativt.

Oasen boende- och vårdcenter i Jomala har på kort tid drabbats av flera avhopp och uppsägningar från viktiga ledningsposter. Enligt revisorernas rapport från april är organisationens sårbarhet, med täta personalbyten och bristen på nyckelpersoner, en väsentlig riskfaktor. Denna instabilitet leder till ineffektivitet och problem med kontinuiteten i verksamheten.

Den nya tf förbundsdirektören, Ann-Sofie Silvennoinen, har nu tillträtt och säger att man inte ska glömma är att det också finns saker som fungerar riktigt fint. ”Grunden är bra”.

Trots de problem som finns, bör de positiva aspekter som Ann-Sofie Silvennoinen lyfter fram erkännas. Styrkorna som finns ska bevaras och byggas vidare på.

Stabilt och effektivt ledarskap är dock avgörande för alla verksamheter, och särskilt viktigt blir det inom äldreomsorgen där kontinuitet och trygghet är fundamentalt. Att nyckelpersoner ständigt lämnar sina poster på Oasen indikerar att något är allvarligt fel. Hög personalomsättning är ofta ett tecken på underliggande problem inom en organisation och det kräver uppmärksamhet.

När många medarbetare lämnar, behöver de kvarvarande ta över ytterligare arbetsuppgifter, vilket ökar deras arbetsbelastning och stress. Det skapar en negativ spiral där överbelastade medarbetare också väljer att sluta. När erfarna och kunniga medarbetare lämnar, förlorar organisationen värdefull kompetens, vilket påverkar produktiviteten och kvaliteten i arbetet.
Rekrytering och utbildning av nya medarbetare är kostsamt och tidskrävande. Hög personalomsättning innebär att organisationen ständigt behöver investera i att hitta och träna nya medarbetare, under denna tid lider verksamheten.
När vårdkoordinatorn Heidi Viktorsson, som nyligen beviljats tjänstledigt, beskriver en situation där hon tvingats ta över många arbetsuppgifter efter den tidigare förbundsdirektörens avgång, blir det tydligt att belastningen på personalen är ohållbar.

Upprepade avhopp och uppsägningar på nyckelpositioner underminerar verksamhetens stabilitet. Den pågående krisen på Oasen utgör en allvarlig risk för både de boendes trygghet och personalens välmående. För om den hårt arbetande vårdpersonalen på avdelningarna saknar ledning kommer de till slut inte orka längre, och då blir vården lidande.

En stark och närvarande ledning är avgörande för att skapa en stabil arbetsmiljö. För att personalen ska kunna orka och känna sig stöttad behöver de en ledning som är tillgänglig, lyhörd och kapabel att fatta snabba och effektiva beslut.

Kontinuitet och trygghet behöver säkerställas i verksamheten, så att Oasen kan fortsätta att erbjuda högkvalitativ vård och omsorg.

Ge den nya förbundsdirektören Ann-Sofie Silvennoinen nödvändigt stöd och resurser för att kunna leda organisationen effektivt och genomföra nödvändiga förändringar, utan att förbise de styrkor som finns. Oasen kan räddas, men det kräver en omedelbar och samlad insats. Vänta inte tills det är för sent att agera.

Linda Blix

tel: 26 640

Hittat fel i texten? Skriv till oss