Insändare
Vindkraft, miljö och klimat
Vindkraften betecknas som förnybar och ”grön”. Vindkraftbolagen lobbar intensivt för att sprida bilden av att vindkraft är räddningen ur energikrisen och att den är bästa miljöval. Jag har tidigare framfört att så inte är fallet. Frånsett att vindkraften vållar stora störningar på elnätet och höga kostnader för att kompensera för detta, så är vindkraften en stor miljöbov. Låt oss titta närmare på den saken.
Vindkraften kräver enorma arealer. För att få ut 3-4 MW behövs ca en kvadratkilometer (km2) mark. Stora skogsarealer måste avverkas och det innebär en minskning av CO2-upptaget med 1.800 ton/år och km2.
Vindkraftverken dödar stora mängder fåglar och fladdermöss. Man försvarar sig med att katter tar mycket fler fåglar än möllorna. En sanning med modifikation eftersom det inte finns så mycket katter i skogarna. På Gotland dödas 20 örnar varje år. Tyska studier visar att vindkraften krossar enorma mängder insekter vilket börjar bli ett hot mot den biologiska mångfalden.
Att vindkraftverken släpper ut mikroplaster är väldokumenterat trots att Mansén och Röblom upprepar påståendet från Svensk vindenergis vd att det bara rör sig om några hundra gram färg per år. Hur många bevis behövs? Bladen kräver ett kontinuerligt underhåll för att reparera erosionsskador. Det har alltså lossnat plast från bladen, svårt att förstå? Efter ett antal år är skadorna så omfattande att bladen måste bytas. Att ta hand om gamla blad är ett jätteproblem. Det finns ingen bra teknik för att ta hand om dem. I USA har man klagat på att det finns 85.000 ton kärnavfall, men det finns två miljoner ton gamla vindkraftsblad! En del forskare talar om att lösa upp plasten med kemikalier. Miljövänligt? Kostnader? Vem betalar?
Åke Gustafsson presenterade nyligen uppgifter om att vindmöllorna kan störa det lokala klimatet genom att luftströmmarna bakom verken störs. Resultatet kan bli torka och högre temperatur, exakt det vi inte vill ha. Men det blir mycket värre. Tyska nyhetssajten Tagesschau presenterade den 18.8 en undersökning, som visar att vindkraftverken har större klimatpåverkan än hela det tyska inrikesflyget.
Vindmöllorna innehåller en elektriskt isolerande gas, som heter svavelhexafluorid, SF6. Problemet är att den har ungefär 22.800 gånger starkare klimatpåverkan än samma mängd CO2. Det är den absolut värsta växthusgasen och den stannar i atmosfären i 3.000 år. Enligt EU:s bestämmelser ska användare av gasen ta hand om den och destruera den, men det finns ingen kontroll. Blir det utsläpp skall dessa anmälas. Men mätningar i atmosfären i Europa visar 50 procent högre värden än vad som rapporterats in. Det är framförallt från Tyskland utsläppen kommer och från deras vindkraftverk.
LR är ju så positiva till vindkraft men ändå stoppade man ett privat vindkraftverk på Simskäla. Motivet påstås vara att det låg bara 300 meter från ett naturskyddsområde. Men då måste minister Röblom svara på varför man tillåtit Långnabbas verk nr ett att placeras bara 150 m från ett Natura 2000-område och ett annat 190 meter därifrån. Hur är det med likabehandlingsprincipen?
Den åländska satsningen på vindkraft motiveras med att vi ska minska vår klimatpåverkan. Men av statusrapport fem om hållbarhetsarbetet framgår att hela idén bygger på falska grunder. Man utgår från att Ålands utsläpp för elproduktion är samma som i Finland trots att nästan all el kommer från Sverige med nära noll i CO2-utsläpp. Det finns alltså inte mycket att förbättra, vår elkonsumtion blir inte grönare av vindsnurrorna.
Jan Grönstrand