I nuläget ser det inte ut att bli några fler räntesänkningar från Riksbankens sida, åtminstone inte i närtid. Riksbankschefen Erik Thedéens bedömning är att styrräntan har sänkts tillräckligt i och med förra veckans besked.
Dessutom visar preliminära siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) på en oväntat hög inflation i januari. Den siffran ska dock inte övertolkas, menar Robert Boije på SBAB, även om det finns en ökad inflationsoro både i Sverige och på andra håll i världen.
Det råder dessutom en stor osäkerhet i omvärlden generellt, inte minst med det nya styret i USA och hot om tullar.
Det som händer i omvärlden har fått långräntorna att hoppa upp lite.
Ser inte sjunkande räntor
Vad innebär då allt det här för alla med bolån? Som bolånetagare ska man inte räkna med att exempelvis den rörliga boräntan sjunker särskilt mycket mer än vad den gjort hittills, menar Boije.
Vi tror fortfarande att det finns en chans, men man ska absolut inte räkna med det eller ta det för givet. Många har nog tänkt att den ska ner lite till.
Statistik från SCB visar att de rörliga bolånen i snitt sänkts med 1,4 procentenheter det senaste året. Även bundna räntor har gått ner, från 4,19 procent i december 2023 till 2,85 procent december 2024.
Rörligt eller bundet?
Boije ser framför sig att boräntorna kommer att ligga kvar på dagens nivåer. Ska man då satsa på att binda sitt bolån? Eller gå på rörlig ränta?
Allt beror på den egna situationen, menar Boije. Höga lån och dålig nattsömn kan vara skäl att fundera över det första alternativet.
Jag brukar inte råda det till de flesta, men är man osäker och har små marginaler i sin ekonomi så kanske man kan binda lånet.
Är marginalerna i stället goda och man ser att man klarar stigande räntor är rådet det motsatta:
Då tycker jag inte att man ska binda räntan, säger Robert Boije.
![Bunden eller rörlig ränta? Allt beror på den egna ekonomin, menar Robert Boije, chefsekonom på SBAB. Arkivbild.](https://thumbnail.tt.se/media/text/250208-boranta-0dbeec42/a001_NormalThumbnail.jpg)