Känner du dig orolig att din tonåring ska dricka sig redlöst berusad på midsommarafton? Det ska du egentligen inte behöva vara. För du kan med alla säkerhet göra någonting åt det.
Med risk att ge alla oroliga föräldrar dåligt samvete är det kanske lönlöst att dagen före en av årets största fyllehelger påpeka självklarheter som att ”engagerade föräldrar under uppväxten är en bra skyddsfaktor för förhållandet till alkohol”.
I viss mån reagerar vi vuxna som tonåringar när någon säger åt oss hur vi ska göra.
Vi vet att det inte stämmer det där med att ”de som får alkohol av sina föräldrar lär sig dricka med måtta”.
Låt oss se det positiva med att det vankas midsommar till helgen.
Det är en helg att fira. Vi på vårt sätt. Ungdomarna på sitt sätt. Eller tillsammans.
Öppenhet och ärlighet helt enkelt. Helt klart är att attityderna med alkohol har förändrats bland tonåringarna den senaste tiden. Det sups mindre och framför allt så kryper alkoholdebuten inte längre ned i åldrarna.
Tonåringar blir inte bjuden på alkohol av sina föräldrar i samma utsträckning som bara för ett par decennier sedan. Det hävdar i alla fall Anna-Karin Danielsson vid Karolinska Institutet, som för ett par år sedan disputerade med en studie över 1.200 svenska tonåringar och deras alkoholvanor.
Tillgången på alkohol är större på Åland än på andra liknande orter i Sverige. Så är det och så lär det förbli. Nu har väl aldrig tillgången till att hitta rusdrycker varit något problem för den tonåring som vill ta sig en fylla.
Nu är det nog inte heller vi som redan är vuxna som ska ta äran av att alkoholkonsumtionen ser ut att bromsas upp en aning. Tror inte att många av oss som är födda på 1960-talet diskuterade alkoholvanor med våra föräldrar.
Kan hända har vår generation i stället varit ett avskräckande exempel?
Numera vet vi fördelarna att tidigt rusta våra tonårsbarn att fatta egna kloka beslut om alkohol. Att vi vågar prata om det helt enkelt. All forskning visar fortfarande att ju senare alkoholdebuten sker, desto lägre är risken för framtida alkoholproblem.
Det är där vi kan göra vår insats.
Det känns tryggt att vi föräldrar vet vad våra tonåringar gör på kvällarna och vilka de träffar. En lika stark skyddsfaktor är att tonåringarna känner att de kan anförtro sig till sina föräldrar.
Där finns bara tillit. Och det byggs inte på en dag.
Hur som helst är det midsommarafton i morgon. Det kan vi inte göra någonting åt.
Du behöver inte vara polis och ska inte så vara.
Och säg förguds skull glad midsommar när dina tonårsbarn vimlar iväg på årets ljusaste dag. Konsten att du måste mena det också.
Thomas Jonsson