Det åländska firandet av Åland 100 som satte i gång i torsdags fortsatte under hela helgen med bra tempo. I Miramarparken, som kanske var festens mittpunkt, var det program dag och kväll på både fredagen och lördagen. På lördagen visades bland annat 100 folkdräkter i en färgsprakande parad och modevisning på scenen i parken.
Gun Carlson säger att man från Ålands marthadistrikt sedan ett antal år tillbaka tagit på sig uppgiften att bevara de åländska folkdräkterna. Bland annat genom dokumentation.
– Vi vill att kunskapen ska finnas tillgänglig och hoppas samtidigt kunna väcka folkdräkterna till liv igen.
100 dräkter
Hon är därför glad över att folkdräkterna får vara en del av det stora åländska självstyrelsefirandet.
– Ja, jag ser väldigt mycket fram emot det. Totalt har vi hundra folkdräkter med i paraden, av vilka 50 är åländska och 50 från andra delar av världen.
Och det är från bokstavligen hela världen. Vietnam, Skottland, Gambia, Japan och Filippinerna kan nämnas som några av många exempel.
Daniel Fisun, Irina Fisun och Nicole Fisun bär folkdräkter från Georgien.
– Vi har släkt och rötter i Georgien. Där bär man mycket folkdräkt, betydligt mer än här på Åland. Vi skulle vilja att det blev lika populära på Åland som i Georgien, säger Irina Fisun som själv sytt dräkterna.
Skydd mot vinden
Irina Fisun berättar att hennes son bär något som kallas en tjocha.
– Det är den manliga folkdräkten i Georgien. Min dotter har en kabalakhi som är en luva i ull som ska skydda mot vinden.
Under paraden är det inte bara många folkdräkter som möts utan även personer från olika kulturer. Folkdräkten existerar i nästan alla länder i hela världen, och på scenen håller Mark Levengood en kort presentation om alla folkdräkter som visas under dagen.
Alla de åländska folkdräkterna finns förstås representerade under paraden. Elin Sagulin och Ester Nordin bär Finströms folkdräkt.
– Esters dräkt är hennes gammalmormors. Så den är omkring hundra år gammal. Min har jag fått uppsydd. Vi har dem på oss i samband med olika firanden. Det är en fin tradition, och det hade vart roligt om den blev ännu starkare på Åland, säger Elin Sagulin och får medhåll av sin dotter:
– Ja, det är så roligt att bära folkdräkt.
Alla hoppborgar
En bit från det stora firandet vid scenen i Miramarparken pågår samtidigt barnens firande. Där är det full fart i den uppblåsbara hinderbanan Megatrack och alla de andra hoppslotten. Den som vill kan dessutom få Åland 100-inspirerade tatueringar och ansiktsmålningar.
Corneli Sedell, 6, Saga Skytt, 6, Ilon Hammar, 5 och Eskil Hammar, 7, hinner knappt stanna och prata med Ålandstidningen innan de ger sig av på nästa varv i hinderbanan.
– Vi har varit i alla hoppslott och det har varit jätteroligt, jag har sprungit hinderbanan sex gånger, säger Saga Skytt.
Förutom i Miramarparken pågick firandet under helgen även vid Pommernkajen, där det bjöds på en hel del dans och musik.