Hudcancer blir allt vanligare både i Finland och på Åland, visar statistik från Finlands cancerregister. Förekomsten av melanom, den allvarligaste hudcancerformen, har ökat snabbt under 2000-talet och enligt deras prognos kommer nästan 3.000 personer insjukna årligen 2040. 2023 insjuknade drygt 1.800 personer i melanom i Finland, enligt preliminär statistik.
Åland har betydligt högre förekomst av hudcancer än medeltalet i övriga landet. Antalet nya fall av basaliom, den vanligaste hudcancerformen, per 100.000 invånare var 2022 dubbelt så högt på Åland som i hela Finland.
– Att Åland har högre förekomst av hudcancer tror jag har att göra med att Åland har fler soltimmar jämfört med resten av Finland, och att man gärna är på sjön. Vatten reflekterar solljus så man kan lättare bränna sig då, säger läkaren Marina Donner.
Att hudcancerfallen ökar har flera orsaker, säger hon. En är att befolkningen blir äldre och lever längre, och risken för hudcancer ökar med åldern. En annan är att man blir bättre på att upptäcka hudcancer och att folk i allmänhet är mer uppmärksamma. Hon nämner även att de som tidigare solat mycket i högre grad drabbas av hudcancer i takt med att de blir äldre.
– På 70- och 80-talet solade man mycket och skulle bli så brun som möjligt. Den generationen som var unga då börjar bli lite äldre nu, säger hon.
– Det som är bra är att den vanligaste sorten, basaliom, är lite snällare och ofta går att bota.
Hudcancer kan behandlas på olika sätt beroende på vilken sort det är, till exempel genom kirurgi, frysbehandling eller med en särskild salva. Ju tidigare det upptäcks desto lättare går det att behandla, och desto större chans att man inte behöver få ett stort ärr. Hudcancer kan förekomma överallt på kroppen, men vanligast är ansikte, bål och armar.
Viktigt att skydda barn
De tider på dygnet då solens strålning inte är lika stark är ungefär före 11.00 och efter 17.00, säger Marina Donner. Om man ska vara ute i solen hela dagen gäller det att skydda sig med kläder, solkräm och solhatt. Särskilt viktigt är det att skydda barn, betonar hon, eftersom deras hud är extra känslig.
– Att bränna sig kraftigt ökar risken för hudcancer, framför allt att bränna sig upprepade gånger och i barndomen.
Men det är inte bara om man bränner sig som risken ökar. Att bränna sig hårt ökar risken för malignt melanom, den allvarligaste cancerformen, men risken för basaliom ökar däremot med den sammanlagda mängden solstrålning man utsätts för över tid, alltså även om man inte bränner sig mycket.
Enligt Marina Donner har kunskapen om hudcancer ökat i takt med att man skriver och pratar mer om det, vilket gör att den ofta kan upptäckas tidigt.
– Nu för tiden är folk mycket mer uppmärksamma, säger hon.
Även om många längtat efter solen måste man vistas i den med måtta, menar hon.
– Vi behöver solen och vi vill ha den, speciellt efter en lång och mörk vinter. Men vi ska ha respekt för den.
Statistik
• Det finns olika typer av hudcancer. Malignt melanom, eller bara melanom, är den allvarligaste. Den vanligaste formen kallas basaliom.
• Enligt preliminära siffror insjuknade i hela Finland 2023 drygt 1.800 personer i melanom och över 9.700 personer i basaliom. Alla cancerfall ska anmälas till registret, men från 2023 gäller det kravet inte längre basaliom.
• Melanom är den cancerform som ökar mest i västvärlden. Ungefär 85 procent av alla melanomfall beror på solens UV-strålning.
• Ungefär 94 procent av de som insjuknat i hudcancer är vid liv efter fem år.
• Källa: Finlands Cancerregister, Cancerorganisationernas hemsida alltomcancer.fi
Symptom på hudcancer:
• Finneliknande knottra som växer till en rodnad.
• Fast liten rodnad eller blek knappformad förhårdnad.
• Glansig och fast knottra som lätt blir sårig.
• Sår som återkommer eller inte läker.
• Födelsemärke som växer, kliar eller ändrar utseende.
• Ny och växande pigmentfläck.
• Fjällig och skrovlig fläck som växer.
• Källa: cancerfonden.se