Det nationella vaccinationsregistret visar att HPV-vaccinationstäckningen i hela landet för flickor födda år 2009 som börjat i de högre klasserna i den grundläggande utbildningen är cirka 79 procent och täckningen för pojkar i samma ålder cirka 71 procent.
Skillnaden i procent förklaras i ett pressmeddelande från Institutet för hälsa och välfärd, THL, delvis med att flickor vaccinerats gratis sedan hösten 2013 medan pojkar erbjöds samma möjlighet först från hösten 2020.
Det finns dock regionala skillnader i vaccinationstäckningen. Åland sticker ut som ett område med flest vaccinerade pojkar födda år 2009, över 80 procent har fått sina doser. Det är väsentligt mer än till exempel delar av Österbotten där bara 63 procent av pojkarna tagit vaccinet. Åländska flickor födda 2009 är vaccinerade till 81 procent, vilket också ligger högre i jämförelse med övriga landet.
Skyddar mot cancer
– På grund av coronapandemin har skolhälsovårdarna i många kommuner flyttats till andra uppgifter och därför har man varit tvungen att ställa in och skjuta upp hälsoundersökningarna. Distansskola har också försvårat genomförandet av vaccinationerna i skolorna. Det är viktigt att familjer och unga också själva ser till att vaccinationerna kompletteras, säger sakkunnigläkare Anniina Virkku i pressmeddelandet.
Hon påpekar att oavsett orsak till vad bristerna på den ungas HPV-skydd beror på, så kan vaccinationsserien inledas också för minderåriga unga som inte fått vaccinationer i grundskolan.
HPV-viruset smittar via hudkontakt och sexuellt umgänge. Cirka 80 procent av alla människor får smittan någon gång under sitt liv vilket exponerar dem för allvarlig sjukdom. Enligt THL visar undersökningar att två doser av vaccinet ger ett långvarigt skydd mot infektion och förhindrar cirka 90 procent av alla livmoderhalscancerfall.