– I den mån det här har skapat oro bland ålänningar är det här lugnande besked, säger vice lantrådet Harry Jansson (C).
Det var när landshövding Peter Lindbäck i en artikel i Nya Åland sade att ålänningar inte är undantagna från att bli inkallade i krig som debatten i frågan tog fart. Landskapsregeringen (LR) tillbakavisade landshövdingens uppgifter och båda sidor hördes av lagtingets självstyrelsepolitiska nämnd.
I och med den ryska invasionen av Ukraina, Natodiskussionen och det allmänt osäkra säkerhetsläget har det också funnits en diskussion om huruvida ålänningarna förpliktas att delta i försvaret av landet i händelse av ett angrepp.
”Inte värnpliktiga”
Nu har Försvarsministeriet sänt en promemoria till landskapsregeringen (LR) där man tydligt redogör för det juridiska läget vad gäller möjligheten att kalla ålänningar till tjänstgöring inom försvarsmakten i händelse av mobilisering. Regeringsrådet Hanna Nordström och regeringssekreterare Timo Tuurihalme skriver att ålänningar inte kan kallas in.
De skriver: ”Det betyder att ålänningarna är befriade från all tjänstgöring som händer under värnplikten. Fullgörandet av värnplikten omfattar beväringstjänst, repetitionsövning, extra tjänstgöring och tjänstgöring under mobilisering samt deltagande i uppbåd och besiktning av tjänstedugligheten. Ålänningarna hör inte till den ersättande reserven i det här skedet därför att de inte är värnpliktiga. Det är därför ålänningarna inte kan kallas in till tjänstgöring om Försvarsmakten ska mobiliseras.”
Känt behov
För vice lantrådet Harry Jansson är beskedet inte överraskande, men välkommet.
– Det var välkommet. Jag känner inte till bakgrunden om varför de skrivit det, men de har förmodligen känt behov mot bakgrund av diskussionen som förekommit.
Så det är inte LR som efterfrågat pm:et?
– Nej, men våra tjänstemännen har diskuterat frågan. Oavsett var det välkommet med klara besked. Det de skriver motsvarar exakt det som varit LR:s hållning om vilka som ingår i reserven och så vidare, säger Harry Jansson.
Hur viktigt skulle du säga att det är att Försvarsministeriet tar så tydlig ställning i frågan?
– Det är alltid bra. Och med tanke på den oreda som rått under pandemin och med beredskapslagen är det välkommet att det finns ett ministerium som tar det på allvar och meddelar det rättsliga läget. Om det råder oklarheter i rätten att styra över människor måste man sätta klart på pränt vad som gäller.
Harry Jansson säger att landskapsregeringen aldrig varit orolig för hur lagarna ska tolkas, trots andra besked i debatten.
– Men i den mån det här har skapat oro bland ålänningarna är det här lugnande besked. Det är detta som gäller för ålänningarna, säger vice lantrådet.
– Ålänningar undantas i mobilisering. Ålänningarnas insats uppfylls i stället i arbetsplikt och befolkningsskyddsplikt, och utgångspunkten där är att det görs hemma på Åland.