”Det viktiga är att vi hittar ett sätt att jobba med AI”
Bild
Programmeraren Stefan Gustafson vill skolor på Åland är aktiva och tar utvecklingen inom artificiell intelligens på allvar.
– Det viktiga är att vi hittar ett sätt att jobba med AI, säger han.
Stefan Gustafson är programmerare och har med stort intresse följt utvecklingen inom artificiell intelligens under de senaste åren. Precis som många andra trodde han fram tills nyligen att samhället ännu befann sig flera år från att drastiskt påverkas av AI, men efter lanseringen av ChatGPT har han fått omvärdera sin syn. En stor fråga är hur skolan och utbildningsväsendet ska förhålla sig till den nya tekniken, och med två barn i skolåldern efterlyser han nu en tydlig plan från åländska skolor.
– Alla som växer upp i dag kommer att göra det bredvid AI. Det är inte en fråga om när det börjar, för det händer redan nu.
Möjligheter och faror
Som utvecklare ser Stefan Gustafson många möjligheter med artificiell intelligens och menar att den redan i dag revolutionerar olika branscher. Samma potential har den inom skolan, men har ser också stora faror om samhället och skolan inte är redo från början. Han menar att samhället och skolan behöver hitta ett sätta att jobba, och lära sig, tillsammans med AI.
– AI är ju en bra grej i grunden men ungdomarna och lärarna måste lära sig om tekniken och hur de ska förhålla sig till den nu, innan utvecklingen fortsätter.
Om någon tycker att det gått fort under det senaste halvåret lär det nämligen bara blir värre. AI utvecklas exponentiellt – vilket i praktiken betyder att den lär sig mer ju mer den lär sig.
– Det är just därför det är så viktigt att vi lär oss använda AI. Jag skulle vilja se skolväsendet agera, avsätta budgetmedel och planera för hur man ska förhålla sig till AI.
Mer kreativa
Som en inledande åtgärd föreslår han att skolorna ordnar seminarier eller föreläsningar med sakkunniga.
– Det skulle vara viktigt. Hur integrerar vi AI i undervisningen på bästa sätt? Samtidigt är det viktigt att vi inte får panik. Jag tror inte att AI kommer att ersätta oss bara vi använder den på rätt sätt. Då kan den i stället hjälpa oss bli mer kreativa och i skolan underlätta personligt lärande, förbättra lärarproduktiviteten och ge eleverna en mer engagerande inlärningsupplevelse.
Men det finns som sagt lite tid att förlora. Redan i dag kan AI besvara faktafrågor och författa användbara texter.
– Det finns stora utmaningar. Världen var uppenbarligen inte förberedd på att det skulle gå så här fort och det finns flera områden där det kan gå precis lika fort. Hur förhåller vi oss till exempel till ett generellt AI som i praktiken kan göra vad som helst?
”Kan vara väldigt nyttigt men det finns också risker”
Bild
Högskolan på Åland arbetar för närvarande med att slå fast riktlinjer för användning av AI och generellt ställer man sig positiv till verktyg som ChatGPT.
– Det är inte ett verktyg vi ska förbjuda, utan vi ska använda det till vår nytta, säger rektor Johanna Mattila.
Enligt Johanna Mattila har Högskolan på Åland en pågående diskussion om användandet av ChatGPT.
– Det är förstås nytt för oss, som för alla andra. Vi har ännu inte slagit fast några riktlinjer men har diskuterat frågan och haft ett utbildningstillfälle för lärarna.
Hon har också följt med diskussionen som varit i andra utbildningsorgan och konstaterat att bara ett fåtal hunnit slå fast några riktlinjer så här långt.
– Men vi är med på det tåget. Det här är inget som går att backa från utan verktygen finns där och vi måste anpassa oss till dem.
Men hur ser högskolan då på användningen av till exempel ChatGPT? För det mesta är man positiv till det, enligt Johanna Mattila.
– Det är ett verktyg som kan vara väldigt nyttigt men det finns förstås också risker som vi behöver förstå oss på.
En omställning
På många sätt menar hon att situationen i dag är densamma som när sökverktyg som när funktionskalkylatorn eller sökverktyg som Wikipedia och Google blev tillgängliga för den breda massan.
– Det är en lite motsvarande förändringsprocess och det är inte ett verktyg vi ska förbjuda, utan vi ska använda det till vår nytta.
Hon tror också att AI kan bli ett användbart verktyg för lärare, bland annat vid planering av undervisning.
– Det kommer att påverka hur vi undervisar men överlag är det inte så omvälvande. Vi behöver inkludera det i undervisningen men samtidigt vara medvetna om riskerna, och skriva riktlinjer för vad som är tillåtet och vad som inte är det.
Godkänd källa
Ett exempel på hur till exempel ChatGPT kunde användas är som källmaterial.
– Så länge studerande anger att de använt den för att ta fram information. AI kommer att kräva en del av studerande och lärare till en början men på sikt tror jag att det kan göra oss ännu bättre på att utbilda i kritiskt tänkande, problemlösning och kreativitet.
Vad gäller användning av AI som genererar text säger hon att det redan i dag finns verktyg som kan identifiera sådan text på engelska.
– Jag tror att ett likadant verktyg snart ingår i den tjänst vi använder för plagiatgranskning.
Tillämpad kunskap
Vid högre utbildning som den Högskolan på Åland bedriver säger Johanna Mattila ändå att mycket handlar om att verifiera kunskap i praktiska uppgifter.
– A och o för oss är hur tillgänglig kunskap tillämpas. Även om AI kan ge svar på frågor är det inte sagt att det går att tillämpa i givet sammanhang. Där behöver vi också bli tydligare och kanske anpassa inlärningsprocessen och reflektera mer. Men det är absolut inte så att ingen framöver kommer lära sig något och att att vi börjar se en massa fusk. Jag tror faktiskt tvärtom. Det här kommer att hjälpa oss styra utbildningen mot det som på riktigt är viktigt: Kritiskt tänkande, analysförmåga och kreativitet. Det är grundstenarna.
”Lika spännande som skrämmande”
Bild
– Jag tänker att det är lika spännande som skrämmande och det är skolans uppgift att utbilda eleverna att använda det på rätt sätt. Det säger Linus Blomster, rektor vid Strandnäs skola, om artificiell intelligens.
Lärarkollegiet i Strandnäs skola har diskuterat artficiell intelligens i allmänhet och ChatGPT i synnerhet.
– Det fanns en ganska stor förståelse för vad det var redan innan och vi har bland annat diskuterat hur lärare kan dra nytta av det i undervisningen, säger Linus Blomster.
Användning av just ChatGPT har också förekommit bland elever.
– Vi är medvetna om det men har inte någon utarbetad strategi för hur vi ska förhålla oss till det. I viss mån har liknande funktioner funnits redan tidigare. Det handlar väl kanske mest om att framtidens kunskapsinhämtning förändras. Det blir kanske lättare att göra det nu men det är alltid något lärare behövt förhålla sig till, och där är det viktigt att beakta elevernas förståelse för något. Det är lätt att få fram ett svar, men förstår de svaret och hur en uppgift ska formas?
Dra nytta
Linus Blomster säger att AI antagligen blir en del av skolan precis som en del av samhället i övrigt. Sannolikt börjar man diskutera hur och på vilket sätt AI kan användas tillsammans med eleverna framöver.
– Det är nog där vi hamnar. De här systemen utvecklas och vi är medvetna om saken och förhåller oss till den. Det är inget vi kan förbjuda. Vi tar det som det kommer men det finns förstås orsak att föra en diskussion kring källkritik och plagiat.
Han tror att många lärare på grundskolenivå i dag känner igen sina elevers texter, och säger att den som har nära till en sökmotor alltid kan kopiera eller bearbeta andras texter.
– Det får vi fortsätta beakta och eleverna ska förstås kunna stå för sina egna texter och sina egna svar, annars är det fusk och då finns det konsekvenser för det.
”Tror det kan vara till stor hjälp för de studerande”
Bild
Att förbjuda användning av AI är helt fel väg att gå. Det säger Marcus Koskinen-Hagman, rektor vid Ålands lyceum.
– Det är så här vårt samhälle ser ut och skolan måste alltid ligga i tiden.
Även på Ålands lyceum har den senaste tidens utveckling på AI-området varit föremål för diskussion. Flera lärare har redan deltagit i webbinarier med sakkunniga.
– Vi kommer att fortsätta fortbilda oss och diskutera och reflektera kring det här. Vi försöker lära oss vilka fallgropar som finns, säger Marcus Koskinen-Hagman.
Han säger att ett förbud av AI vore helt fel.
– Det är så här vårt samhälle ser ut och skolan måste alltid ligga i tiden. Vi skulle göra våra elever en björntjänst om vi inte tillät dem använda det finns i vårt samhälle. Det finns dessutom stora fördelar med AI och det tror jag vi alla kan dra nytta av i undervisningen.
Han liknar ChatGPT med att ha en kunnig assistent med sig dygnet runt.
– Om man använder den på rätt sätt.
Enligt Marcus Koskinen-Hagman har man på Ålands lyceum redan sett att studerande börjat använda sig av ChatGPT.
– Vi ser också att den används på ett felaktigt sätt. Men jag tycker att lärarkåren varit så pass på hugget att man ganska snabbt kunnat avgöra om text varit producerad av en elev eller av en bot. Det finns förstås en risk att elever lämnar in något som de själva inte skrivit och där måste vi försöka hålla koll och vara medvetna om att det kan förekomma.
Även han räknar med att de verktyg som skolan använder för plagiatgranskning snart kan känna av AI-genererad text, och på slutproven i kurserna är de inte möjligt att fuska eftersom proven hålls i slutna miljöer.
– Så i ett klassiskt provsammanhang kommer man inte åt till exempel ChatGPT
Spännande och intressant
Sammantaget tycker Marcus Koskinen-Hagman att utvecklingen inom AI är både spännande och intressant.
– Det är klart att det kommer att påverka undervisningen men jag tror det kan vara till stor hjälp för de studerande.
Ser du något negativt med det?
– Risken finns förstås att elever försöker ta genvägar men det straffar ju sig i ett senare skede, och jag hoppas att våra ungdomar är så pass mogna att de förstår det.
Han säger samtidigt att skolan behöver vara förberedd på om avancerade AI-tjänster i framtiden blir betaltjänster.
– Då behöver vi ha en diskussion kring huruvida det ska ingå i utbildningen som andra digitala läromedel, för det får inte bli en klassfråga vem som har tillgång och vem som inte har tillgång.
Kevin Eriksson
ChatGTP svarar
Vad är artificiell intelligens?
- ”Artificiell intelligens (AI) är ett område inom datavetenskapen som handlar om att utveckla datorprogram som kan utföra uppgifter som vanligtvis kräver mänsklig intelligens. Detta inkluderar förmågor som att uppfatta sin omgivning, lära sig från erfarenhet, ta beslut, lösa problem och kommunicera med människor.
- AI bygger på tekniker som maskininlärning, djupinlärning, neurala nätverk och datormodellering. Dessa tekniker gör det möjligt för datorer att analysera stora mängder data och dra slutsatser från den. Genom att använda AI kan datorer utföra uppgifter som tidigare var för svåra eller tidskrävande för människor att hantera, såsom att identifiera mönster i stora datamängder, spela strategispel eller utföra avancerade medicinska diagnoser.
- AI används i många olika tillämpningar idag, inklusive självkörande bilar, röstassistenter, bildigenkänning, automatiserad handel och robotik. Tekniken har potential att förändra sättet vi lever och arbetar på, och det finns stora möjligheter för fortsatt utveckling och användning av AI i framtiden.”
Vad är ChatGPT?
- ”ChatGPT är en stor språkmodell som utvecklats av OpenAI, en ledande forskningsorganisation inom artificiell intelligens. ChatGPT är en variant av en typ av AI-teknik som kallas transformer-baserade neurala nätverk.
- Modellen tränas på enorma datamängder och har förmågan att generera naturligt klingande text baserat på den kontext som den matas med. ChatGPT har en bred uppsättning användningsområden, inklusive textgenerering, översättning, sammanfattning och frågesport.
- I synnerhet är ChatGPT utformad för att vara en AI-chatbot som kan kommunicera med människor på ett naturligt och engagerande sätt. Användare kan ställa frågor eller be om information, och ChatGPT svarar på ett sätt som liknar hur en person skulle svara. Genom att lära sig från de interaktioner som den har med användare, kan ChatGPT anpassa sitt svar till olika situationer och kontexter.
- ChatGPT är en av flera stora språkmodeller som har revolutionerat AI-tekniken och banat väg för nya tillämpningar inom områden som automatisk översättning, textgenerering och naturlig språkbehandling.”