Intresset för att byta värmesystem är stort. Många villaägare har ersatt oljepannor och elvärme med jordvärme. För att borra energibrunnar på Åland krävs en ansökan om miljögranskning från Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM). Beslutet gäller i fem år. Senast en månad efter slutfört borrningsarbete ska kopior av borrprotokollen lämnas till ÅMHM. Brunnsborraren ansvarar för att protokollen lämnas in.
I slutet av fjolåret dömde ÅMHM ut sex viten på 300 euro per styck till TBL Brunnsborrning som, trots uppmaningar, inte har lämnat in borrprotokoll för energibrunnar runt om på Åland.
ÅMHM har ett trettiotal förelägganden gällande TBL Brunnsborrning för protokoll som saknas eller är bristfälliga. I flera fall hade företaget ännu inte i november i fjol uppfyllt sin rapporteringsskyldighet beträffande brunnar som borrades sommaren 2021. I vissa fall saknas protokoll från borrningar hösten 2020.
– Det är anmärkningsvärt att företaget har så svårt att hitta en rutin för att kunna följa lagen. Det måste man klara av om man driver ett företag, säger ÅMHM:s myndighetschef Susanne Perander.
Tuffare tag
Enligt lagstiftningen ska en kopia av brunnsprotokollet lämnas senast 30 dagar efter slutförd borrning av energi- eller vattenbrunn.
– Genom uppgifterna följer vi upp att borrningen utförs enligt de krav som finns i miljöskyddslagen. Det är bland annat krav på mätning av kloridhalt och tätning av brunnen. Om det visar sig att en borrning inte är korrekt utförd eller har brister kan det leda till negativa miljökonsekvenser, därför är det viktigt att vi får in uppgifterna, säger Susanne Perander.
Tidigare tog ÅMHM fram listor över ärenden där det saknades brunnsprotokoll och skickade till borrfirman. Trots det krävdes upprepade påminnelser innan myndigheten till sist fick in protokollen.
– Vi har inte längre möjlighet att lägga så mycket tid på att hjälpa firman att utföra sin lagstadgade skyldighet. Därför har vi ändrat rutin i dessa ärenden. Lämnas inget brunnsprotokoll föreläggs firman att inkomma med protokollet med hot om vite, säger Susanne Perander.
Enligt ÅMHM har TBL Brunnsborrning på förhand fått information om att rutinen skulle komma att ändras.
– Vi har upprepade gånger kontaktat företaget med information om hur vi hanterar dessa ärenden och om vikten av att de börjar lämna in protokollen löpande, så att vi kan undvika förelägganden framöver. De är fullt medvetna om att de slipper förelägganden om de lämnar in sina protokoll. Jag upplever det som att vi har haft mycket kontakt. Det kan inte finnas några tvivel om vad som gäller.
Inget händer
Myndigheten menar att man inte kan ha överseende med att ett företag inte följer lagen, det är anledningen att man har börjat ta beslut om vite.
– När protokoll inte kommer in som de ska leder det till moment som tar en hel del arbetstid, som hade kunnat läggas på något annat. Vi har hjälpt och stöttat företaget under lång tid, och behöver verkligen få ordning på det nu, säger Susanne Perander.
Ålandstidningen har vid flera tillfällen sökt Tony Lundberg som driver TBL Brunnsborrning och bett om en kommentar.