25 till 40 procent av befolkningen har någon gång i sitt liv besvärande eller vanprydande hudflikar, och en stor del av dessa vill bli av med dem. Det var anledningen bakom produktutvecklingen som presenteras i dag.
Redskapet som ska underlätta egenhändig borttagning av hudflikar och andra ofarliga hudutväxter är baserad på en gammal och beprövad metod – att spänna en tråd runt hudfliken för att strypa blodtillförseln.
Så vad är det som är nytt? Läkaren Marina Donner som är delägare i bolaget bakom TagMole, och även medicinskt ansvarig för produkten, säger bland annat att den tillåter användarna att göra det själv, med en hand.
– Det är en användarvänlig och säker produkt som har genomgått kliniska tester.
Är det här en helt ny uppfinning eller finns det liknande produkter på marknaden?
– Det finns flera olika borttagningssätt, men med TagMole har man bättre kontroll och översikt över det man gör. Dessutom slipper man frysning, kemikalier och kirurgi.
Testar på fotografen
När snöret har spänts åt runt hudfliken klipper man bort den lilla plasthylsan som hänger ihop med öglan och täcker över allt med ett plåster. Inom en till två veckor skrumpnar hudfliken och faller av.
– Svårare än så är det inte, säger Marina Donner och förevisar metoden på Ålandstidningens fotograf, Hülya Tokur-Ehres som gärna blir av med en liten hudflik på halsen.
– Det kändes knappt, säger hon efteråt.
Produkten har utvecklats under en tvåårsperiod och Marina Donner kom in i bilden för cirka ett år sedan.
Hur kom det sig att du blev involverad?
– Det var så att uppfinnaren själv kontaktade mig och frågade om jag ville prova den för att se vad jag tyckte om den. Då såg jag nyttan den kan göra och behovet den kan täcka.
Hur vet man att det handlar om en ofarlig hudflik och inte något mer illavarslande?
– Hudflikar är oftast hudfärgade och mjuka. Ofta har man haft dem länge utan att de har ändrat utseende, och då kan man vara ganska säker på att det rör sig om en ofarlig hudförändring.
Skapar åländska arbetstillfällen
Hudfliksborttagaren som släpps i dag lanseras först på den åländska marknaden, för att veckan efteråt släppas i övriga Norden och på nätet.
– Vi siktar på en global försäljning, men börjar med EU. Det är spännande med tanke på att det faktiskt handlar om en helåländsk och patenterad produkt, säger Marina Donner.
Hur ser intresset och efterfrågan ut hittills?
– Jag ser ett stort behov, och en global potential eftersom produkten dessutom kan avlasta sjukvården.
Redskapet har genomgått kliniska tester säger du, kan du utveckla det?
– Vi har bland annat gjort cytotoxicitetstester av själva snöret, för att försäkra oss om att man inte får allergiska utslag. Vi har även testat metoden på ett antal patienter och tagit före- och efterbilder.
Var tillverkas produkten och kan den i framtiden skapa också åländska arbetstillfällen?
– För närvarande tillverkas den i Kina, men vi tittar på andra alternativ för framtiden. På sikt hoppas vi att produkten ska kunna bidra också på den åländska arbetsmarknaden.
TagMole är framtagen i samarbete med Danderyds sjukhus innovationscentrum och den har hittills tillverkats i 10.000 exemplar.