Det är första gången som Mariehamns församling ordnar en samtalsserie i denna stil. Idén och inspiration kommer från Åbo Svenska församling som länge hållit i denna typ av samtal. Tanken bakom serien är att möta människors villkor i vår tid, precis där de är. Som besökare blir du medbjuden på frågeställningar så som ”Vad kan vi göra annorlunda än vi vanligtvis brukar?” och ”Vad innebär ett verkligt hållbart liv?”. Många frågor kommer ställas och förhoppningen är att även lika många svar ges. Redan innan samtalen inletts hoppas man detta blir en återkommande långlivad tradition.
– Vi skapar ett vardagsrum här i kyrkan där vi kan mötas, säger Edgar Viktröm och får medhåll av kaplan Jessica Bergström.
– Du bjuds in till samtal med en rad olika sorters människor. Samtalen får vara helt fria – inspirerande men även utmanande. Det kommer bli intressanta pratstunder om olika sätt att leva på. Vi vill möta människan och deras frågor om sig och sin värld, säger Jessica Bergström och fortsätter.
– Den öppna verksamheten är väldigt viktig här.
– Det är öppna dörrar och det är viktigt för oss. Kom på ett av samtalen, kom på alla – kom på ett halvt. Delta i samtalen – tala fritt, säger församlingspastor Katarina Gäddnäs.
Fastans roll i livet
”Annorlunda liv”–samtalen ordnas under fem tisdagar i fastan. Namnet kom till i och med att fastan, som pågår under 40 dagar fram till påsk, i sig är ett annorlunda liv.
– Fastan kan ske i olika former. Vi har dels fastan inåt, där vi söker efter något och rannsakar oss själva. Men även fastan utåt, där vi samlar in till välgörenhet och avstår själva för att ge åt andra, säger Katarina Gäddnäs.
– Vi dyker djupare in i människan år 2023, hur tänker man om fastan i dag? Tänker man alls på den?, fyller Edgar Vikström i.
Men tanken med att hålla dessa samtalen är inte bunden till en viss tidpunkt på året, eller i livet.
– Dessa samtal kan i princip äga rum när som, vi kan till exempel ha adventssamtal för att ta tillvara på adventen som leder fram till jul. Men just här är det fastan och den förändring som sker under den som ligger till grund. Det spelar ingen roll vad vi fastar från, vad vi plockar bort. Så länge det är något som på något sätt hindrar oss framåt, säger Edgar Vikström.
Handplockade gäster
Den från församlingen som håller i samtalet har själv valt ut sin gäst. Till deras stora glädje har samtliga tillfrågade tackat ja. Samtalen, som sker utan förbestämda frågor, ska få flöda fritt och kravlöst. De ska även vara i ett format där besökaren känner sig fri att delta när som helst under samtalets gång.
– Jag kommer sätta mig ner och samtala med författaren Giséla Linde, och vi har diskuterat detta samtal på förhand. Till exempel önskan att lyfta kyrkans projekt ”ekofastan” som pågår under hela fastan. Där miljö och hållbarhet får stå i fokus. Men vi har inget förbestämt innehåll, bara en genomgång av vad vi önskar lyfta, säger Jessica Bergström.
– Kent Danielsson, som är min gäst, känner jag sedan tidigare. Jag hoppas på en dialog om samhället i dag, och kyrkans roll i den. Hur kan kyrkan förnyas inifrån för att anpassa sig efter dagens samhälle? Det är en frågeställning jag vill lyfta under samtalet, säger Katarina Gäddnäs.
Olika teman varje vecka
Som besökare och deltagare i dessa samtal får man följa en rad olika teman, tankesätt och frågeställningar. Prästen Maria Widén kommer samtala om vandringen som livsstil, där pilgrimsvandring är helheten.
– Det är ett mycket intressant ämne som jag tror gynnar väldigt många. Vandring i sig är helande, säger Katarina Gäddnäs.
– Jag skriver sällan min predikan stillasittandes. Det är oftast med löparskorna på som de kommer till mig. Det säger en del om vandringens betydelse för oss, säger Edgar Vikström.
En annan av gästerna är Mikael Kurikala, författare och framtidsforskare vid Svenska kyrkan. Kurkila menar på att materiell välfärd och existentiell hållbarhet inte går hand i hand. I sin bok ”När själen går i exil” argumenterar författaren om behovet av ett existensiellt språk som ger människan tillhörighet i världen. Samtalet, som leds av Edgar Vickström, fokuserar på hur vägen tillbaka från själens exil kan se ut.
Även väl kända åländska bekantskaper kommer slå sig ner i det kyrkliga vardagsrummet för att samtala. En av dessa gäster är Peter Wiklöf, vd för Ålandsbanken.
– Peter och jag var kollegor i många år. Många fler än vad jag nu varit präst. Det ska bli väldigt spännande att sätta sig ner med honom för att dyka in på djupet, säger Edgar Vikström.
Temat på Edgars samtal med Peter är ”Kan man tjäna både gud och mammon?”
– Återigen kopplat till titeln på dessa samtal - ett annorlunda liv i dag kan ju ses som ett liv där ett penningintresse inte finns, säger Edgar Vikström.
Fem tisdagar, fem gäster, fem samtal. Alla med ett gemensamt hopp om att öppna våra sinnen och se oss och vår värld ur nya synvinklar. Församligen hoppas även på delaktighet och nya bekantskaper.
Text: Sofia Donner