Konsumentpriserna på Åland ökade med 2,2 procent i augusti 2024 jämfört med samma period förra året, enligt Ålands statistik- och utredningsbyrå (Åsub). Den ekonomiska pressen märks allt mer i vardagen, där stigande mat- och elpriser påverkar både hushåll och företag. För många restauranger har detta inneburit att de behövt justera sina priser. I dag kostar en lunch i staden i genomsnitt 14 euro.
Som Ålandstidningen tidigare rapporterat har Park Restaurang & Bar valt att pausa sina luncher för drop-in-gäster. Enligt vd Zaida Blomsterlund har antalet lunchgäster minskat, vilket hon ser som en tydlig effekt av det allt tuffare ekonomiska läget.
För att fånga upp hur ålänningar hanterar prisökningarna gick Ålandstidningen ut på stan och pratade med invånare om deras tankar och strategier.
Prisfokus
Lennart Holmström har länge haft som vana att laga matlådor av rester. Han förstår att många familjer behöver spara pengar i det nuvarande ekonomiska läget. Samtidigt har han också förståelse för restaurangerna, som tvingas höja sina priser på grund av ökade kostnader från leverantörer. Trots detta anser han att priserna har blivit för höga:
– I Finland kan man fortfarande få lunch för en tia.
Han menar att restaurangerna behöver anpassa sig till verkligheten, och att utbudet av restauranger nästan är för stort.
Robin Isaksson, som arbetar på Åland Post, köper lunchkuponger av sin arbetsgivare och äter lunch ute när han har möjlighet. Han har dock märkt en tydlig trend bland sina kollegor:
– Det är många på jobbet som har börjat med matlådor nu faktiskt.
Priser och lunchvanor
• Konsumentprisökning: 2,2 procent i augusti 2024 jämfört med augusti 2023 (Ålands statistik- och utredningsbyrå, Åsub).
• Genomsnittlig lunchkostnad på restaurang: 14 euro.
• Kundtrender: Ökning av matlådor bland anställda. Flera personer föreslår enklare husmanskost och mindre portioner för att sänka priserna.
Kaffe bör ingå
Irina Wikström konstaterar att hon också märker att lunchen blivit mycket dyrare. För henne är lunchen en viktig social stund för att träffa och prata med människor, och att dra ner på detta skapar stress. När det kommer till smärtgränsen för prisökningarna säger hon:
– Den är ungefär där nu.
Hon betonar att hon förstår att kaféer och restauranger har höga kostnader, särskilt om de vill använda lokala råvaror. Irina Wikström föreslår att restauranger kan locka fler kunder genom att erbjuda mindre portioner till ett lägre pris.
– På vissa ställen får man ta en mindre portion som är lite billigare. Det är bra om man inte är så hungrig, och dessutom minskar det matsvinnet.
Hon tycker också att det är viktigt att kaffe fortsatt ska ingå i priset.
Efterlyser enklare mat
Henrik Rosenberg berättar att de på jobbet har slutat med luncher och i stället nu förlitar sig på matlådor. Han nämner att hans arbetsgivare Rafaels, som har samma ägare som Park Restaurang & Bar, tidigare levererade luncher. Henrik Rosenberg kommer att sakna de luncherna, som han tyckte var goda och väl lagade.
– Delvis förstår jag situationen, samtidigt tycker jag att det är synd att man ger upp.
Han föreslår att restaurangerna skulle satsa på enklare husmanskost i stället för mer komplicerade rätter.
– Det tror jag många skulle uppskatta. Många har inte så lång lunchrast, så varför krångla till det?