Anders Wiklöf-institutet för hjärtforskning grundades i början av 2020 efter en stor donation av den åländske entreprenören Anders Wiklöf. Johan Sundström, som under det senaste decenniet lett ett riksomfattande initiativ för att samordna Sveriges befolkningsstudier, kunde då inledningsvis anställa två personer. Därefter började man titta på att ro i land både gamla och nya projekt.
– Det vi bland annat gjort är att vända oss till ett stort antal befolkningsstudier i Europa. Studier på personer som testats när de varit friska. Sedan har vi tittat närmare på blodprover från personer som fått en hjärtinfarkt inom sex månader efter provlämning.
Enligt Johan Sundström är det en stor framgång bara att man fått ut blodproverna och specifikt har man analyserat 2.500 prover som ska representera cirka 170.000 människor. Tre fjärdedelar av proverna är från kontrollpersoner.
–Vi har tittat på 2.000 olika molekyler i blodproverna för att hitta faktorer som kan leda fram till en hjärtinfarkt.
Vill höja motivationen
Johan Sundström säger att motivationen för personer som får veta att de har en förhöjd risk för en hjärtinfarkt i dag är ganska låg, ofta för att det handlar om väldigt långa tidshorisonter.
– Men får man veta att det rör sig om en förhöjd risk det närmaste halvåret är motivationen antagligen mycket större och det är idén med hela projektet.
Sedan tidigare har man vetat att den som förlorar en nära livskamrat eller får en cancerdiagnos löper dubbelt så hög risk att drabbas av en hjärtinfarkt under månaden efter den stressande livshändelsen.
Han säger att de molekylära mekanismerna tidigare varit okända eftersom ingen haft möjligt att titta på ett lika stort material.
– Det vi försöker göra är att komma så nära hjärtinfarkten som möjligt och förstå oss på vad som händer molekylärt.
Ny riskalgoritm
Blodprovsstudien har också resulterat i en riskalgoritm.
– Den bygger på ganska enkla variabler och nu vill vi se om vi kan höja motivationen.
Arbetet fortsätter dessutom genom att man ytterligare ska försöka bena ut flera molekylära mekanismer som kan ha betydelse.
En annan studie som avslutats på Wiklöfinstitutet har fokuserat på EKG-mätningar.
– Där har vi med hjälp av EKG-mätningar från ett stort antal akutmottagningsbesök, 500.000 stycken, kunnat utveckla en AI-modell som kan hitta hjärtinfarkter.
Från de 500.000 mätningarna kunde man med hjälp av AI-modellen bland annat med stor säkerhet slå fast att 2.000 hade en hjärtinfarkt.
– Ytterligare kunde modellen med ganska stor säkerhet fastslå 7.000 små hjärtinfarkter. Det här är en superspännande och snabb utveckling och vi ska nu utveckla modellen vidare för att göra det möjligt att hitta även andra sjukdomar.
I fallet med EKG-mätningar handlar det om pågående sjukdomsbilder, men mycket av den pågående forskningen handlar om att också kunnat förutspå framtiden.
– Det är där vi på Wiklöfinstitutet just nu lägger mest energi.