Harry Jansson och Roger Höglund frågar sig i insändaren om en resandeavgift är den enda utvägen för att lösa problematiken med skattegränsen och kunna behålla skatteundantaget.
– Det skulle betyda att vi får loss pengar både för att öka insatserna med att jobba med problemen med skattegränsen och bistå den landbaserade näringen som lider, säger Harry Jansson.
Han tror att valet 2027 kan komma att handla om skatteundantagets framtid om man inte gör något nu.
– Vi har tagit med i ekvationen hur det här påverkar rederierna, men när vi ser på hur bra de trots allt har gått och vilka vinster som har delats ut till aktieägarna så tror vi att det finns utrymme för den här extra avgiften.
Finansminister Mats Perämaa (Lib) är positiv till att frågan väcks. Han säger att den parlamentariska arbetsgrupp som tillsatts för att arbeta med skattegränsfrågor ska börja sitt arbete inkommande vecka, och att det är bra att man kommer med initiativ och väcker debatt.
– Det finns förstås också nackdelar i den här frågan, men det är bra att Harry Jansson och Roger Höglund väcker frågan.
Mats Perämaa säger att en avgift borde innebära dyrare resor, vilket det redan finns klagomål över, men att han inte tänker säga nej före frågan har diskuterats.
– Jag tänker ha ett öppet sinne och medverka till alla diskussioner som rör det här ämnet om hur vi ska kunna underlätta för ålänningarna och åländska företagare.
Ännu en kostnad
Viking Lines vd Jan Hanses är negativ till en resandeavgift, vilket skulle innebära en tilläggskostnad för rederiet.
– Det beror naturligtvis på hur stor den är men vi har en situation där vi har en ökande kostnad för utsläppshandeln som också måste kompenseras, tas ut av resande, för att det ska fungera. Och vi vet inte hur mycket framtidens bränslen kommer att kosta, men vi vet att de kommer bli dyrare.
Höjda biljettpriser till följd av en resandeavgift kommer att påverka resevolymerna negativt, menar han. Han påpekar också att Viking Line och Eckerölinjen frivilligt tillsammans med landskapsregeringen finansierar skattegränskontoret vid Ålands näringsliv, och att man på så vis redan tar del i kostnaderna som skattegränsen medför.
Risk för indragna stöd
Även Björn Blomqvist, vd för Rederi Ab Eckerö, lyfter samarbetet skring skattekontoret.
– Vi är av samma åsikt som insändarskribenterna att det är livsviktigt att det här skatteundantaget blir kvar. För att underlätta ett fortsatt undantag vill vi också vara med och bidra till att det skapar så små bekymmer som möjligt, säger han.
När det gäller själva åtgärdsförslaget att införa en avgift har han däremot vissa betänkligheter. Han påpekar att rederierna i dagsläget får statligt stöd, dels genom ett system där socialavgifter för personalen betalas tillbaka, dels genom skatteundantaget som innebär att staterna avstår från en del av punktskatterna.
– Om landskapet Åland går in för att belasta den här trafiken med någon form av passagerarskatt ser jag en risk i att de här statliga stödgivarna börjar fundera på om det är rätt att de ger de här stöden, och om de anser att det är nödvändiga, säger han.