Idén till en fyr på den privata holmen väcktes för tre år sedan när Tomas Brunberg och Johnny Ahlström satt och pratade på Gränskär.
– Då var min tanke att vi skulle bygga en liten ledfyr på kanske en meter, säger Tomas Brunberg.
Eftersom platsen ligger intill småbåtsfarleden mellan Östra hamnen i Mariehamn och Rödhamn i Lemland krävdes tillstånd från transport- och kommunikationsverket Traficom, en process som tog ett år.
– Under tiden funderade vi på om vi kanske skulle bygga större, och när det sedan drog ut ytterligare på tiden på grund av pandemin funderade jag på om vi skulle uppmärksamma Åland 100-firandet på något sätt samtidigt.
Duon bläddrade bland Sjöfartsverkets originalritningar och fastnade för Gråhara fyr som ligger utanför Helsingfors och byggdes 1883. Den har fått stå modell för den åländska lillasystern.
Johnny Ahlström har under drygt ett års tid byggt hela fyren i verkstaden i Hammarland. Stålkonstruktionen är 6,50 meter hög och på 1,5 timmar monterades den i två delar på ett fundament som mäter drygt en halv meter.
– Projektet växte lite. Folk måste tro att jag är galen som bygger allt på höjden: höghus, ölburkar, nu en fyr och så har jag ett ännu galnare projekt på gång som blir mitt slutarbete på jorden, säger Tomas Brunberg utan att avslöja några detaljer.
Namn med flera betydelser
I lanterninen ville de ha ett gammaldags ljus som roterar, men Traficom meddelade att de kunde överge den tanken. Inte heller tillät man blinkande ljus eller sektioner indelade i färger.
– Men det var fritt fram med en stark lampa. Så vi har en 250 watt högtrycksnatriumlampa med 32.000 lumen som vi satt in i en ombyggd stormlykta. Så den kommer att synas, säger Tomas Brunberg.
Lampan planerar man att tända i slutet på juli och släcka på nytt i slutet av maj nästa år när det naturliga ljuset åter är tillbaka.
Fyren på Gränskärs klubb är döpt till Helen, efter Tomas mamma. Men namnet har ytterligare betydelser.
– Mamma är född i Helsingfors där Gråhara ligger, så där blev kopplingen med farleden mellan Helsingfors och Åland. Tittar man på koordinaterna ligger fyren på samma longitud som Helsingfors Olympiastadion. Vid OS har man alltid en fackla, säger Tomas Brunberg och fortsätter:
– Helios står för solen och Selene Månen och tillsammans bildas Helen som betyder lykta, fackla.
Ett ljus i mörkret
Konstnären Jonas Wilén har gjort en takmålning inne i fyrens kupol, utöver hyllningar till Ålands historia finns också en halv sol och en halv måne avbildade för att symbolisera fyrens namn.
– Min mamma lider av demens, och den här fyren är också tänkt som ett ljus i mörkret för de som har sjukdomen och för deras anhöriga.
Fyren är byggd i tre våningar, den mellersta egentligen mest för att stabilisera konstruktionen. Högst upp finns ett bord och en bänk formad som en hästsko där Tomas Brunberg och hans nära och kära kan se ut över vattnet genom någon av de tolv glasfönster som utgör lanterninen.
– Det här blir lite som vårt lusthus.
Utanför fyren står en uppslagen bok. I den har Tomas Brunberg skrivit en vers bland annat om farleden som en navelsträng för ålänningarna.
– Boken är i stål och själva sidorna är gjorda av mässingsplåtar som texten frästs in i. Allt är fast i en stålstolpe rakt ner i berget, säger han och konstaterar att företagen han anlitat för den beställningen nog aldrig gjort något liknande förut.
– Man måste tänja lite på gränserna!
En tusenkonstnär
Projektet är helt privat finansierat, summorna vill Tomas Brunberg behålla för sig själv. Och eftersom fyren står på hans privata mark är det inte meningen att vem som helst ska kliva i land, utan man får nöja sig med att betrakta det rödvitmålade bygget på avstånd.
– Men vill man gärna in i den får man väl kontakta mig så ger jag en guidad visning.
Tomas Brunberg öser beröm över sin kompanjon Johnny Ahlström.
– Han är en tusenkonstnär ut i fingerspetsarna. Det som är farligt, eller hur jag ska uttrycka mig, är att när jag berättar mina idéer för folk säger de att jag är galen – men Johnny nappar och förverkligar dem!