Ålands Framtids partiledardebatt i går hettade aldrig riktigt till. Temat för kvällen var självstyrelsen och gemensamma politiska målsättningar, vilket Obunden samlings Bert Häggblom, Centerns Roger Nordlund, Liberalernas Katrin Sjögren, Socialdemokraternas Camilla Gunell, Moderaternas Anthonio Salminen samt Peggy Eriksson från Ålands Framtid diskuterade.
Moderator för evenemanget var Gun-Mari Lindholm (MSÅ) som inledde debatten genom att fråga deltagarna hur man ska uppnå ett bättre partnerskap med Helsingfors.
Insatta småbarnspedagoger
Kvällens livligaste diskussion följde på ämnet kompetenshöjande åtgärder för Åland. Här konstaterade Gun-Mari Lindholm det komiska i att en föreståndare inom småbarnspedagogik på Åland behöver tenta i den åländska självstyrelsen och juridiken kring densamma – medan några sådana krav inte ställs på en kommundirektör.
Camilla Gunell gled in på Högskolan på Åland som, enligt henne, inte riktigt kommer någon vart.
– Jag har tappat modet lite gällande Högskolan, den är alldeles för liten för att hålla en fungerande akademisk nivå. Där måste vi nog tänka om helt, sade hon.
Potentialen finns dock för en bra Högskola, ansåg Katrin Sjögren som gärna vill se gästprofessurer med hjälp av Paf-medel.
– Men jag håller med, det är lite kaotiskt just nu.
Anthonio Salminen, för kvällen vikarierande partiledare för Moderaterna, menade att Högskolan har en viktig roll att spela i det åländska samhället.
– Men vi politiker får nog rannsaka oss själva lite i den här frågan. Vi har all makt att rusta till det vi anser är dåligt fungerande i dag
Camilla Gunell efterlyste nya strukturer i form av fasta institutioner.
– Man ska inte vara rädd för att ta in kompetens där den behövs – i förvaltningen.
Självrannsakan
Man hann även med att diskutera åländska behörigheter. Anthonio Salminen ansåg att elva års reformarbete med en ny självstyrelselag inte har lett någonstans – att man har stampat på stället.
– Vi måste fråga oss själva om vi har haft rätt taktik? Kanske måste vi bli mer praktiska och försöka hitta behörighetsområden som gör en praktisk nytta för ålänningarna.
Peggy Eriksson höll med och tillade att det borde ordnas fler debatter om vad reformen av självstyrelselagen innebär för den enskilda ålänningen.
– Som det är nu är det bara någon form av ”hemlig klubb” som har insyn i den frågan.
Roger Nordlund menade att den pågående revisionen görs under ett systemfel.
– En revision går ut på att ändra juridiken så den uppfyller politikers önskemål, ska vi få resultat måste vi se till att bibehålla den på en parlamentarisk nivå när den väl har nått dit, sade han.
Sammanfattningsvis var man relativt överens på många punkter under debatten. Alla efterlyste nya och flera kontaktytor i statsförvaltningen, alla ville se en utveckling av Högskolan på Åland – även om tillvägagångssätten varierade. Alla ansåg också att Åland inte ska ta över nya behörigheter bara för sakens skull.