Näringsminister Fredrik Karlström överförde tidigare i veckan två ärenden till landskapsregeringens (LR) plenum. Det ena ärendet gällde ett tillfälligt nationellt krisstöd till mjölkproducenter, medan det andra ärendet rörde Ålands centralandelslags (ÅCA) ansökan om krisstöd (se artikeln här bredvid). I båda ärenden fattade LR beslut under torsdagen, och ministrarna var eniga när klubban föll.
ÅCA beviljas alltså ett ekonomiskt stöd för att omstrukturera Gesterby mjölk och eventuellt Haga kungsgård. Fredrik Karlström säger att han är glad att ÅCA den här vägen försöker säkerställa mängden mjölk som levereras från Gesterby.
– Mjölkproduktionen är basen i hela det åländska lantbruksklustret. ÅCA är viktigt för allt från livsmedelsförsörjningsberedskap till arbetsplatser. Och det har äntligen börjat svänga för ÅCA, man har behov av mer mjölk och ser positivt på framtiden och på att kunna börja exportera mer varor från Åland.
Hur mycket styr LR ÅCA:s användning av pengarna?
– Det här stödet ska gå till att lösa den kris som uppstått på gården, för att göra en rekonstruktion som gör att ÅCA blir huvudägare i den.
– Pengarna är villkorade genom att ÅCA ska genomföra den affär de nu räknar på och analyserar som bäst. Förutsättningen för stödet är att pengarna går till det. Vi vill med det här se till att mjölkmängden finns kvar på Åland och att ÅCA fortsättningsvis kan driva sin verksamhet på samma sätt som man gör i dag och också utvecklas vidare.
Det är inte bara de här två gårdarna som har det kämpigt, hur ser ni på risken att andra producenter känner sig förfördelade?
– Summan går ju till ÅCA, som ägs av de flesta mjölkproducerande gårdarna. Sedan fördelas den andra delen av pengarna ut till alla mjölkproducenter, så alla som har mjölkkor får del av dem.
140 per ko
För ett drygt år sedan beviljade Finland i en tilläggsbudget krisstöd för fjäderfä, gris och växthus. Eftersom Åland inte har så mycket av de näringarna gjordes i stället en överenskommelse om att landskapet skulle få en miljon euro att fördela.
– Av det beloppet har 500.000 euro använts, och nu har vi alltså 250.000 euro som går till mjölkbönderna och 250.000 euro som går till ÅCA.
Syftet med krisstödet är både att kompensera för de högre kostnaderna till följd av Rysslands invasion av Ukraina och att trygga försörjningen inom lantbruksproduktionen. Stöd kan beviljas till mjölkproducerande företag som drabbats av signifikanta kostnadshöjningar till följd av krisen.
– Det är likt det mjölkstöd vi hade tidigare 140 euro per mjölkko. Det finns totalt 1.800 kor på Åland vilket blir ungefär 250.000 euro, säger Fredrik Karlström.
Ansökningar om krisstödet ska vara inlämnade senast den sista december.