Ålands statistik- och utredningsbyrå (Åsub) har på uppdrag av landskapsregeringen genomfört enkätundersökningen ”Ålänningar och miljön” om ålänningarnas medvetenhet och attityder i frågor som rör miljön. Utredare Maria Viktorsson har genomfört och sammanställt rapporten. I undersökningen deltog totalt 565 personer i åldern 18–84 år.
Resultatet visar att 95 procent av de svarande anser att det är viktigt att skydda miljön i någon grad, medan bara 45 procent anser att det är mycket viktigt. De åländska resultaten ligger i linje med motsvarande resultat i Finland, men något under genomsnittet inom EU och mycket under resultatet för Sverige. I Sverige anser 81 procent (Special Eurobarometer 501) det vara mycket viktigt och 18 procent ganska viktigt att skydda miljön.
Maria Viktorsson konstaterar i rapporten att det är anmärkningsvärt att vikten av miljöfrågor skiljer sig så mycket mellan Finland och Sverige, en teori är att det handlar om ”Greta Thunberg-effekten”.
”Vi kan endast spekulera kring de nationella särdrag som kan ha bidragit till resultaten när det gäller miljömedvetenhet”, skriver hon.
Närheten till havet speglas tydligt i enkätsvaren. Miljöfrågor som berör vatten prioriteras högst: havsföroreningar, föroreningar av sjöar och grundvatten samt Östersjöns tillstånd.
Dyrt att leva miljövänligt
Det överlägset vanligaste hindret för att göra mer för miljön är att miljövänliga alternativ är dyrare, det uppger 60 procent av de svarande.
Följande synpunkter framkommer i fritextsvaren:
”Det saknas pengar för att alltid köpa ekologiska och lokalt producerade produkter.”
”Dyrt att byta till elbilar samt investera i solpaneler.”
”Gör allt jag kan, men ekonomin sätter stopp för vissa saker.”
”Priset är helt klart den avgörande frågan.”
”Väldigt många har inte råd att leva miljövänligt i stor utsträckning. Små saker kan alla göra, men vi betalar nu tre gånger mer för vindkraftel jämfört med standardabonnemang. Det är helt galet och utgör inget incitament för gemene man att ställa om.”
För många är bilen ett miljöproblem de inte kommer förbi, man anser att den behövs för att få vardag och fritid att löpa. Många påpekar att bristen på kollektivtrafik är ett bekymmer.
”14 procent av de svarande uppger att de har tillgång till hybridbil eller bil med el eller annat förnybart drivmedel i hushållet, vilket kan vara en indikation på att andelen bilresor som görs med fossildrivna medel har minskat. Elcykel används som huvudsakligt färdmedel av ett par procent av de svarande”, står det i rapporten.
Unga bryr sig mindre
Undersökningen visar att miljöfrågor är viktigare för kvinnor än män, och att kvinnor i högre grad väljer att vara miljövänliga som konsumenter. Även äldre åldersgrupper (65 år och äldre) och de med högskoleutbildning lägger större vikt vid miljöfrågor.
Yngre personer är generellt mindre intresserade av miljöfrågor än övriga svarande. De yngsta svarande, 18–34 år, ägnar sig åt källsortering markant mer sällan än de äldsta svarande.