Den 49 sidor långa utsagan, författad av landskapsregeringens ombud, advokat Daniel Widman, har lämnats in till Ålands tingsrätt.
– Sammanfattningsvis kan man säga att vi ifrågasätter kärandes skadeståndsgrund och ersättningskravet som de har på landskapsregeringen. Några detaljer kan jag inte uttala mig om, säger infrastrukturminister Christian Wikström (Ob).
I utsagan redogörs bland annat varför landskapsregeringen (LR) anser att konsortiet Ansgar/Finferries krav på 10,5 miljoner euro för utebliven vinst är alldeles för högt. En rapport från revisions- och konsultfirman Ernst & Young ligger till grund för detta.
– Det är väldigt viktigt att man har trovärdighet i uträkningarna, och det menar jag att vi har. Ernst & Young har goda erfarenheter av att göra de här uträkningarna, säger Christian Wikström.
LR är tydlig med att man fortsättningsvis bestrider ersättningsyrkandet – det är outrett och ostyrkt – men framför att om tingsrätten mot förmodan dömer ut ett skadestånd för utebliven vinst är det korrekta beloppet 3,3 miljoner euro, alltså knappt en tredjedel av det konsortiet yrkar. Man har då räknat med att konsortiet har en omställningsperiod på två år samt att konsortiet omplacerar cirka hälften av behållningen från avtalet med LR.
Om man däremot räknar med att konsortiet fullt ut kunde ersätta inkomsterna från avtalet med inkomster från andra alternativa rutter skulle den uteblivna vinsten vara 1,4 miljoner euro.
Utlåtandet baserar sig på vedertagna beräkningsprinciper, där man dels beaktar den osäkerhet som finns gällande framtida intäkter och kostnader, dels frigörandet av de resurser som skett i samband med att avtalet sades upp.
Förtegen om detaljer
LR skriver vidare att det är oklart vilken part, Ansgar eller Finferries, som påstås ha lidit ekonomisk skada av att avtalet sades upp. Konsortiet är ingen juridisk person, påpekar man. Eftersom det är Ansgar som skulle ha bedrivit trafiken med färjan torde det vara just Ansgar som är den påstådda och eventuella skadelidande parten, konstaterar man.
Även om LR inte kan medge några av konsortiets yrkanden anser man fortsättningsvis att Ansgar och Finferries har rätt till ersättning för de individuella kostnader företagen haft till följd av avtalets uppfyllande. Vilka summor det rör sig om vill Christian Wikström inte gå in på.
– Jag kan inte uttala mig om den juridiska processen och bedömningsfrågor. Det är inte lämpligt med tanke på den process som pågår. För att vi ska få ett så bra utfall som möjligt för Åland är det viktigt att jag håller mig till det.
Förberedande möte
Parterna har, efter att avtalet sades upp, utan framgång försökt nå en förlikning. Christian Wikström är förtegen om detaljerna.
– När det gäller frågor som rör själva avtalet och stämningen och processen däremellan måste jag hänvisa till att den juridiska processen får ha sin gång.
Stod ni långt ifrån varandra?
– Jag hänvisar till mitt tidigare svar.
Finns några som helst möjligheter att ni ännu skulle kunna förlikas och undvika en rättegång?
– Jag vill inte spekulera i den här frågan, processen måste få ha sin gång. Tyvärr kan jag inte svara på de här frågorna mer utförligt, jag vill inte påverka den juridiska processen.
Den 4 november hålls ett förberedande sammanträde i ärendet. Något datum för huvudförhandling är ännu inte satt.
Bakgrund
September 2019: Landskapsregeringen tecknar ett avtal om leverans av en elhybridfärja till rutten Svinö-Mellanholm med Ansgar Ab/Finferries Ab. Enligt avtalet ska konsortiet bedriva trafiken på linjen i 15 år. Avtalet är en del av kortruttsprojektet.
Januari 2020: En oenig landskapsregering säger upp avtalet med motiveringen att det inte finns politiskt stöd för det i lagtinget. Moderaterna, som även satt i den tidigare landskapsregeringen som tecknade avtalet, är emot.
November 2020: Konsortiet stämmer landskapsregeringen på 10,5 miljoner euro i Ålands tingsrätt. 519.000 euro för kostnader man redan haft samt 10 miljoner i utebliven vinst.