– Vi har fått mindre stöd än vad vi ansökt om i flera år. Men vi har tänkt att om vi har en bra verksamhet där vi arbetar hårt ideellt och inte har några anställda, och där vi arbetar medvetet för att uppfylla Pafprinciperna, då kommer vi att få mer stöd med tiden. Men i år blev det alltför tydligt att det inte kommer att hända, säger Lucas Wideman.
I årets ansökan kunde Archipelago Pares bland annat lyfta upp att man fått dubbelt så många medlemmar sedan förra året samt man har ett internationellt samarbete och en omfattande verksamhet som är unik både på Åland och internationellt.
– Det finns ingen annan som jobbar med sjöfåglar som vi gör.
Föreningen arbetar för att skydda rödlistade arter som ejdern och för att motverka invasiva rovdjur.
– Invasiva rovdjur är det största miljöproblemet vi har på Åland som vi kan lösa till hundra procent lokalt. Om vi ska satsa medvetet på någonting borde det vara på det här – och det är det vi tror att ålänningarna vill, säger Lucas Wideman.
Räcker inte till alla
I åtgärdsplanen för ejderstammen har landskapsregeringen (LR) uttalat att ejdern ska bibehållas som ett dominerande inslag i den åländska skärgården.
– Det är ett åtagande de har skrivit under på. Medborgarinitiativet om att skydda sjöfågelstammen skrevs under av 3.700 personer och är det mest undertecknade initiativet någonsin. Så det finns en stark förankring, säger Lucas Wideman.
Att invasiva arter som mink och mårdhund måste minimeras i nära samarbete med jägare och organisationer nämns i regeringsprogrammet.
– Vi bedriver det arbetet rent praktiskt på fältet. Därför blir svårt för oss att förstå varför vi inte får de medel vi behöver.
Lucas Wideman säger att föreningen varit i kontakt LR för att fråga hur man ska förbättra sig för att få mer pengar.
– Svaret blev att vi redan uppfyller alla Pafprinciper, men att pengarna inte räcker till alla. Det sker en fördelning av en fast summa. Det förstår vi. Men vi började också titta på Pafprinciperna och upptäckte att principerna om fördelningen och fördelningen i praktiken inte går hand i hand över huvud taget.
”Riktigt snårigt”
Pengarna visade sig hamna hos mottagare som enligt föreningens granskning inte uppfyller principerna.
– Man litar på att sådant här sköts korrekt. Men när vi började titta på det blev vår uppfattning att så inte är fallet, säger Lucas Wideman.
Han säger att föreningen hittat tidigare fall där föreningar besvärat sig över stödbeslut och där LR:s svar har varit att Pafprinciperna ska gälla.
– Då blir det ganska konstigt när de själva inte följer dem. Det står inte någonstans att LR har rätt att tolka principerna eller göra någon annan bedömning. Det känns riktig snårigt kring vad som gäller och hur LR vill fördela medlen.
Efter ett möte om stödbeslutet uppmanade Archipelago Pares LR att självmant göra en rättelse av beslutet.
– För vi hade helst velat undvika ett besvär och i stället idkat vår verksamhet med Pafmedel. Men svaret blev att de inte skulle göra en rättelse, trots att vi visade vad de gjort för fel.
Därför har föreningen nu gått vidare med ärendet till Högsta förvaltningsdomstolen.
– Vi hoppas att det kan leda till något som är bättre än nuläget och till ett rättvis fördelning framöver, säger Lucas Wideman.