Högre bränslekostnader, höjda elpriser. Dyrare gödsel, foder, reservdelar och ensilage. Ökade kostnader för producenterna är orsaken till att livsmedelspriserna stigit det senaste året. En prisökning skedde redan i slutet av 2021, men det blev än mer påtagligt efter Rysslands anfallskrig mot Ukraina i februari i år. Sedan januari har de åländska livsmedelspriserna stigit med 12,8 procent.
Meningen är att kostnaderna ska fördelas på hela livsmedelskedjan, säger Ålands producentförbunds vd Sue Holmström, men hur det ser ut i praktiken är det svårt att få någon insyn i.
– Just nu känns det som att det skulle kunna vara en felfördelning någonstans eftersom priserna i butik ökar betydligt mer än det producenterna får, säger Sue Holmström.
Vem får pengarna?
– Det skulle vara intressant att veta. Vart går den här lönsamheten som borde finnas på gårdarna? Den som är först i kedjan borde få en större del av kakan eftersom de står för en stor del av kostnaderna. Visst har också kostnaderna för handeln stigit, men man skulle vilja veta hur läget ser ut.
Lönsamheten är ett problem för producenterna, menar hon, och ökar inte i samma takt som kostnaderna stiger.
– Nu börjar de få lite mer för sina produkter, men det är inte i närheten av vad de skulle behöva få.
Djurgårdar har det tufft
De som kämpar mest är, enligt Sue Holmström, djurgårdarna, speciellt de som köper in foder.
– Där följde inte slaktpriserna med från början, men de har stigit. Även mjölkproducenterna har det kämpigt.
Hon säger att det finns gårdar som överväger att lägga ned.
– Vi vet ännu inte var vi hamnar, men det är väldigt oroväckande. Vi är beroende av en hög självförsörjningsgrad i och med att vi är en ö. Det är viktigt att vi håller den diversitet som vi har på produktionen i allt från åkergrödor till animaliska produkter. Vi har inga lager av spannmål, utsäde och gödsel på Åland som man har i Finland.
I dag exporteras en betydande del av de åländska produkterna till Finland. Men de förhållandevis småskaliga lantbruken tillsammans med utmaningar på logistiksidan gör det svårt att sälja de mängder som skulle behövas för att konkurrera på den finska marknaden, säger Sue Holmström.