Läs också: Krisstöd på 250.000 ska fördelas till 1.800 kor.
Ansökan från Ålands centralandelslag (ÅCA) lämnades in i tisdags, och redan två dagar senare beviljade landskapsregeringen stödet. Pengarna ska användas till ett finansiera en omstrukturering av mjölkproducenten Gesterby mjölk, som ägs av Kristoffer Lundberg. Han driver även Haga kungsgård och de två gårdarna levererar i dag 25 procent respektive 35 procent av mejeriets mjölk.
ÅCA motiverar sin anhållan med att följderna av Rysslands krig mot Ukraina fått så stor påverkan på mjölkmarknaden och gårdarnas arbete att produktionen på Åland är hotad. Samtidigt ser ÅCA både en fortsatt stabil efterfrågan på mejeriets produkter på Åland och en positiv trend i Finland. En minskad mjölkmängd skulle alltså få stora konsekvenser för mejeriets verksamhet.
Skenande inflation
Att Gesterby mjölk har en svag lönsamhet förklaras bland annat med att gården har begränsade områden att odla på och därav höga kostnader för inköp av allt dyrare foderprodukter. Det, tillsammans med en osedvanligt hög kapitalbindning, gjorde att Andelsbanken tog initiativ till en omstrukturering av ägarförhållandena.
– Banken bad för omkring två veckor sedan om en förutsättningslös diskussion om huruvida det finns några sådana möjligheter, säger ÅCA:s vd Joakim Blom.
Hur kan den här omstruktureringen se ut?
– Det kunde till exempel innebära att ÅCA går in som en delägare eller köper anläggningen och arrenderar ut den tillbaka. Men det är inte jag som bestämmer hur omstruktureringen ska se ut, utan det är styrelsen och därefter i sista hand en stämma som bör tycka att en sådan här omstrukturering är en bra idé.
Exportens betydelse
Gesterby mjölk och Haga kungsgård (som också kan bli aktuell för en omstrukturering) står alltså tillsammans för 60 procent av mjölkproduktionen till ÅCA. Skulle gårdarna sluta leverera mjölk – något Joakim Blom inte tror att ska ske – skulle den mjölk som levereras av övriga gårdar endast täcka behoven på den lokala marknaden.
– Förutsättningarna för export skulle då inte finnas mer. Och det är inom exporten som vi har vuxit och haft en bra tillväxt de senaste tre åren.
Hur ser ni på risken att andra producenter känner sig förfördelade?
– Ingen här på andelslaget kan ta ett beslut som skulle innebära att någon blir förfördelad. Det här ska vara kollektivet till gagn.
Och hur tjänar kollektivet på det här?
– I och med att vi är i ett läge där allt vi säljer säljs med vinst betyder det att förutsättningarna till vinst skulle minska om de här gårdarna inte finns kvar.
Har du fått några reaktioner från andra producenter kring allt det här?
– Alltid när något övervägs som man inte gjort tidigare är det klart att det finns åsikter om att ”det där är inte något vi ska hålla på med”. Det är en reaktion jag mött i dag. Men åter igen är det ingen som är intresserad av att ta ett beslut som inte alla tror är gott för ÅCA på sikt.
Joakim Bloms uppfattning är att man innan årets slut ska ha en tydlig bild av vad som ska ske med omstruktureringen.
ÅCA, som ägs av 14 åländska mjölkbönder, driver både mejeri- och bageriverksamhet. Andelslaget bildades 1921 då flera andelslag gick samman för att samordna försäljningen av medlemmarnas varor.