I går eftermiddag hölls det slutgiltiga mötet för den arbetsgrupp som haft i uppdrag att se över ändringarna i tullens regler för deklarationer vid import till Åland.
Enligt både Dan Andersson och Sofia Higson, avdelningsjurist på landskapets allmänna byrå, har diskussionerna fokuserat på det rent praktiska.
– Vi har gått igenom utkasten till de nya förordningarna och kundmeddelanden och jag skulle säga att det var ett produktivt möte. Deltagarna var övervägande positivt inställda. Sedan måste vi komma ihåg att inget är bestämt ännu och att den information vi har fått kan förändras. Men vi hoppas att det vi nu har pratat om är så det blir, säger Sofia Higson.
Hon säger att man inom LR jämfört situationen man varit i med var Åland befann sig i september i fjol, då det till en början verkade som att även enskilda tidningar skulle behöva deklareras.
– Jämfört med hur mycket det var som var oklart då anser vi att vi har fått mycket information och kan känna oss lugna, säger hon.
Lättare på sikt
I grova drag innebär de nya förordningarna att Åland får behålla den så kallade perioddeklarationen, där en importör har 60 dagar på sig att deklarera en vara efter att den förts in, och att detta blir att omfatta importer från alla EU-länder i stället för att som tidigare enbart gälla import från Finland.
En transportör behöver inte heller ange varans värde redan i det första steget av tvåstegsdeklarationen, utan detta faller på företagaren i samband med det andra steget.
Både Sofia Higson och Dan Andersson säger att de nya tullreglerna på längre sikt innebär mindre arbete och byråkrati för de åländska företagen, även om det till en början blir mer information som ska föras in i systemet.
En eventuell försvåring för transportörer är att deklarationer från och med årsskiftet ska ske enbart elektroniskt. Sofia Higson tror att det kan bli en tröskel främst för mindre aktörer.
– För specifikt större transportörer som redan känner till Åland och skattegränsen blir det nog inga problem. Men det kvarstår en del branschspecifika sakfrågor, säger hon.
De nya reglerna börjar gälla från och med den femte november, men på Åland kan man deklarera med de gamla reglerna ännu till årsskiftet. Dan Andersson är nöjd över att man får en övergångsperiod men säger att det ändå kan bli bråttom för vissa.
– Det är en lättnad men det blir lite kort tid ändå, och tidsaspekten var alltid det främsta här. Säkert kvarstår det ännu en del frågor efter årsskiftet, och det gäller för företagen att man har en kontakt eller ett konto i tullen. Det kan bli en viss utmaning, säger Dan Andersson.
”Svårt förutse praktiska problem”
En av de stora frustrationerna bland ålänningarna har varit att man i Finland till synes inte har tyckts förstå omfattningen av problemen som skattegränsen och tullreglerna orsakat. Ännu finns till exempel ingen lösning på dubbelmomsen.
Både Dan Andersson och Sofia Higson säger ändå att de upplever att det i diskussionerna har funnits en god förståelse för de rent praktiska aspekterna.
– Jag tycker att särskilt diskussionerna med tullen har varit bra och konkreta och att vi där har delat samma ambition om att flödet på ett väldigt praktiskt plan ska fungera. Det kvarstår frågor och de flesta av dem är sådana som interaktionen mellan olika myndigheter ger upphov till. Vi kommer inte ifrån skattegränsen och den byråkrati som uppstår av det. Men jag skulle säga att det här är ett stort steg framåt, säger Dan Andersson.
– Man måste komma ihåg att det är väldigt svårt att förutse vilka praktiska problem ett regelverk kan ge upphov till. Vi får vara beredda på att det kan göra det även med detta regelverk, och vara redo att hantera dem när de uppstår, säger Sofia Higson.