Genom förenklingar i regelverket har Tullen nu en lösning på hur tidningar som skickas inom EU över den åländska skattegränsen ska deklareras, något som Ålandstidningen tidigare rapporterat om.
På tisdagen klargjorde Tullen detaljer kring hur systemet ska fungera. Från och med den 1 juli när EU:s nya momslagstiftning träder i kraft i Finland kan privatpersoner och andra icke-momsregistrerade aktörer göra prenumerationsbaserade deklarationer som förnyas en gång om året, så länge tidningarna kommer från ett annat EU-land.
– Det innebär i praktiken att man gör en deklaration för hela prenumerationens löptid, men högst en gång om året. Deklarationen ska ges till Tullen senast på prenumerationsfakturans förfallodag, säger Sture Skinnar.
Ett alternativ för privatpersoner är också att tidningshusen om de vill kan förtulla alla sina försändelser till Åland som bulk eller frakt. Det innebär att tidningshusen förtullar alla sina mottagares tidningar på en gång.
– Det här är inte något som kunden själv kan initiera, utan alternativet förutsätter att tidningshusen själva gör ett aktivt val att fungera på det här sättet, säger Sture Skinnar.
Tullen har fått förhandsuppgifter om att det finns åtminstone några tidningshus i Finland som kommer att använda det systemet för sina mottagare på Åland. Det kommer också vara möjligt att deklarera tidningar styckvis.
– Det är oändamålsenligt, men det är det normalförfarande som man utgår ifrån i all förtullning, så vi kan inte säga att ingen skulle få använda det, säger Sture Skinnar.
Vad gäller för till exempel sommarålänningar som vanligtvis bor i ett annat EU-land och vill flytta sin prenumeration hit under sin vistelse?
– För dem gäller samma regler. De ska göra förtullningen senast i samband med att den första tidningen levereras om man ska vara exakt, men vi kommer nog att vara smidiga framför allt i inledningen. Huvudsaken är att folk vet vad som gäller. Det är den del av prenumerationen som kommer till Åland som ska förtullas och man räknar ut värdet utgående från det.
Vem sköter förtullningen när det är Ålpress som har kört ut svenska dagstidningar fram tills nu?
– Jag tror att Ålpress gör bulkinförtullningar, för de kör ut till butiker också, så de gör en egen förtullning, säger Maud Wickström, tullöverinspektör på Tullen i Mariehamn.
För momsregistrerade företag finns samma alternativ till förtullning som för privatpersoner. Skillnaden för dem är som i all annan förtullningsverksamhet att de inte betalar moms till Tullen, utan redovisar den till Skatteförvaltningen i månadsdeklarationen.
För att ta in tidningar från Finland till Åland gäller samma regler som när tidningar tas in från övriga EU-länder. Det finns dock ytterligare alternativ.
– Finska tidningshus som har skattegränsnummer eller som väljer att skaffa ett kan välja att via skattegränsförfarandet själva sköta deklarationen och betala momsen för importörens räkning. Det innebär helt enkelt att man debiterar momsen på prenummerationsfakturan. Det här är ett smidigt förfarande som vi vet att några tidningshus kommer att börja använda, säger Sture Skinnar.
Den lösningen förutsätter på samma sätt som vid bulkförtullningen att det görs på tidningshusets initiativ. Som prenumerant kan man ändå rikta önskemål om det till sitt tidningshus.
Momregistrerade företag har samma alternativ som vid tidningsimporter från övriga EU-länder. Man kan också använda sig av det normala tvåstegsförfarande som vid övrig import över skattegränsen, även om det inte är smidigt.
Löpande prenumerationer som har pågått sedan före den 1 juli ska deklareras senast den 31 juli. Förtullningsvärdet gäller dock bara de tidningar som levereras från och med den 1 juli.
– De tidningar som kommit före den 1 juli beskattas inte, betonar Sture Skinnar.
Han säger att det kan hända att en del tidningshus väljer att själva deklarera återstående tidningar för perioden och stå för momsen.
– Det finns sådana som kommer att välja att bjuda på momsen bara för att underlätta för importören för att det här inte ska bli bad will utan good will. Det är en fråga de tar ställning till själva, det är förstås helt okej, men inte något som vi förutsätter.
Tidningshus som väljer att göra så uppmanas dock att informera sina kunder och Tullen om det så att ingen dubbelbeskattning sker.
Det finns också tidningar som är helt undantagna förtullningen. Tidningar som skickas som gåva från en privatperson till en annan är liksom alla gåvor skattefria så länge de inte är värda mer än 45 euro per försändelse. Det gäller dock inte prenumerationer som gåvor, utan de ska förtullas på samma sätt som övriga prenumerationer av antingen gåvogivaren eller mottagaren.
Medlemstidningar som skickas till medlemmar i föreningar, branschorganisationer, fackföreningar och motsvarande sammanslutningar är skattefria och behöver inte deklareras. Det är dock med förutsättningen att tidningen är en medlemsförmån som ingår i medlemsavgiften och inte säljs separat.
– Det här är en punkt som säkert kommer att kräva en del ”trial and error”, erfarenheter från levande livet innan vi kan ge närmare instruktioner, säger Sture Skinnar.
Han gissar att det kommer att sluta i en lista på medlemstidningar hos Tullen, Åland Post och eventuella andra aktörer som byggs på efter hand.
– Det kan komma enskilda praktiska problem och frågor i början, men med tiden tror jag att det kommer att lösa sig.
Det sista undantaget är gratis reklamtidningar som kommer hem i brevlådan.
En nöt som ännu inte är knäckt är tidningar som skickas från tredje land, alltså från ett land utanför EU. Dessa måste trots de förenklingar som gjorts deklareras tidningsvis enligt ankomst.
– Lite beroende på kan det hända att det kommer några tidningar i samma försändelse, då behöver man förstås inte förtulla dem en och en, utan det räcker med en förtullning per försändelse, säger Sture Skinnar.
Det här regelverket gäller både privatpersoner och företag. Det är dock inte ett problem som är unikt för Åland.
– Det här gäller hela landet och också hela EU. Det blir bökigt, men för tillfället har vi inga andra möjligheter så som lagstiftningen är skriven. Det är vår uppfattning att alla medlemsländer har samma syn, säger Sture Skinnar.
För att ändra på det här behövs det ny EU-lagstiftning, en process som i bästa fall tar minst 18 månader att få på plats.