Vid Seniorsamtalet på Rödakorsgården i Mariehamn diskuteras aktuella ämnen som intresserar äldre. Under onsdagen stod stadens äldreomsorg i fokus, och cirka 50 deltagare hade samlats för att få information och ställa frågor till äldreomsorgschef Evelina Grandell-Rosenlund och stadsdirektör Arne Selander. Samtalet leddes av Roger Jansson, ordförande för Röda korsets Mariehamnsavdelning.
2040 kommer Mariehamns stad ha dubbelt så många åttioplussare jämfört med i dag. Ingen kan blunda för de utmaningar det medför för äldreomsorgen, särskilt inom området demens.
Ny äldreomsorgsplan
Evelina Grandell-Rosenlund har under våren ansvarat för arbetet med en ny äldreomsorgsplan för 2023-2027. Syftet är att den ska fungera som ett underlag för stadens äldreomsorgsstrategi. I tisdags klubbades planen igenom i äldreomsorgsnämnden, och ska nu behandlas i stadsstyrelsen.
Bland de mest prioriterade satsningarna finns flera boendeplatser. Staden har köpt S:t Görans pensionärshem och planerar att renovera byggnaden och göra det till ett korttidsboende.
– Tanken är att bygga ut och bygga på en våning, säger Arne Selander.
Evelina Grandell-Rosenlund lyfter behovet av seniorlägenheter. Det är vanliga bostäder, men mer enkla och bekväma att åldras i och erbjuder större möjlighet till gemenskap med andra äldre.
– Man har ett uppdrag på Marstad att titta på seniorbostäder. Man har varit med i vissa budgivningar av byggnader, men inte lyckats komma hela vägen. Det spår man tittar på just nu är att eventuellt bygga till flera platser vid Edlagården. Det är inte riktigt lika centralt, men hyfsat nära, säger Arne Selander.
– När det gäller seniorboenden hoppas jag att stadsdirektören vill ta en diskussion med Ömsen om deras framtida projekt öster om Torggatan, säger Roger Jansson.
Behövs demensboende
Evelina Grandell-Rosenlund förespråkar ett demenscentrum, och en spontan applåd utbrister i publiken när det kommer på tal.
– Behovet är jättestort. Det finns olika orsaker till att man ska ha ett separat demensboende, bland annat att man kan ha all specialist- och sjukvård samlad på ett ställe, säger hon.
Startskottet för nästa års budget inleds inom de närmaste veckorna, och Jarl Danielsson uppmanar staden att anslå medel till ett demensboende.
– Allt annat än att det finns ett anslag i nästa års budget är ett misslyckande, säger han.
Arne Selander menar att äldreomsorg kräver framförhållning och långsiktigt tänkande.
– Det är en svår ekvation att få ihop. Priserna för byggnation är högre än någonsin, det beror förhoppningsvis på tillfälliga orsaker, som kriget i Ukraina. Men vi måste ta oss an utmaningen och göra det under planerade former. En successiv utbyggnad kommer det att bli fråga om. Vi sväljer inte hela elefanten på en gång, utan får ta det i bitar, säger han och fortsätter:
– Det handlar inte bara om lokaler, utan också om personella resurser. Vi måste få till utbildning, antingen lokalt eller få folk som studerar på annan ort att komma hit och engagera sig i vården. Det är inte bara fråga om att bygga.
Mer hemservice
Roger Jansson ställer den tuffa frågan:
– 303 personer i Mariehamn har medelsvår till svår demens. Antalet demensplatser är 33, samma som 2012. 2030 är det beräknat att antalet dementa är 400. Hur sjutton ska vi klara det här, och hur klarar vi av det i dagsläget?
– Vi behöver mycket mer hemserviceinsatser, man kan börja där. Förstärker vi hemvården mycket kan vi hjälpa många som inte har svår demens att klara sig hemma. Så fort som möjligt vill vi göra saker. Men sedan behöver vi boendeplatserna också, det kommer vi aldrig ifrån, säger Evelina Grandell-Rosenlund.
Arne Selander tillträdde sin roll som stadsdirektör vid årsskiftet och Evelina Grandell-Rosenlund blev äldreomsorgschef i fjol.
– Jag hör till de som i stadsfullmäktige har klagat på den äldreomsorgsskuld som Mariehamn har, den är stor och den har vuxit. Nu känns det som om vi äntligen skulle vara i goda händer, tack Evelina och Arne för att ni ger oss den framtidstron, säger Roger Jansson.