– Jag tror inte vi här på Emmaus Åland skiljer oss åt från andra secondhandverksamheter när det gäller mängden varor. Det är så här vårt samhälle ser ut med slit- och slängmentaliteten. Men på Åland blir det kanske extra tydligt då vi är en ö och inlämningsmöjligheterna är begränsade, säger Cecilia Berglund, som är arbetsledare på Emmaus.
Hela grundtanken med Emmaus vilar på ett hållbarhetsideal. Man jobbar med cirkulär ekonomi och verksamheten är klimatpositiv, vilket innebär att verksamheten ska binda mer koldioxid än man släpper ut. Man vill vara föregångare både vad gäller inkludering på arbetsmarknaden och inom nya modeller för återanvändning och återvinning. Den huvudsakliga inkomstkällan är försäljning av donerade varor och det utgör grundfinansieringen. Mottagning, sortering och försäljning av varor skapar en mängd olika arbetsuppgifter som ger möjlighet till sysselsättning och arbetsträning.
Försäljning och bistånd
2022 beräknas mängden mottagna varor på Emmaus Åland uppgå till cirka 400.000 kg. Under fjolåret gick nästan 59 procent av de inlämnade varorna till försäljning, närmare 24 procent skickades som bistånd och resten blev till materialåtervinning, energiåtervinning och en liten del deponiavfall.
Cecilia Berglund berättar att ålänningarnas vilja att lämna in varor verkar ganska konstant.
– Och den viljan är hög. Den har dessutom ökat sedan kriget i Ukraina bröt ut. Många vill att deras varor ska skickas till hjälpbehövande i Ukraina, men vi skickar inte direkt dit. Däremot skickar vi ganska mycket till en Emmausgrupp i Polen dit många ukrainare kommer, säger Cecilia Berglund.
2021 gick 62 procent av de inlämnade kläderna till bistånd, 28 procent gick till butikerna på Strandgatan och Godby medan tio procent var av så sådant skick att de gick till förbränning.
Varorna som tas emot är kläder, husgeråd, textil, skor, böcker och elektronik. När de kommer in sorteras de allra först i olika kategorier och sedan förs de till olika stationer som man har ute i hallarna i Norrböle. Sedan förpackas allting och skickas antingen till någon av de tre butikerna på Åland eller så förpackas de som bistånd för att skickas vidare.
Mjuka varor sorteras i stora balar eller säckar och hårda varor packas i bananlådor. I en skild hall finns ett stort ballager som ska skickas för bistånd. Ungefär varannan månad lastas en lastbil full med varor som åker iväg till någon av de orter som Emmaus samarbetar med.
De ställen man för närvarande skickar bistånd till är Emmausgrupper i Togo i Afrika, Peru i Sydamerika och till Ösel på Estland. Dessutom har Emmausgruppen i Polen tillkommit till följd av Ukrainakriget.
– Men nu ska vi ta bort de mest långväga transporterna som till Peru. Transportkostnaderna har höjts och att skicka saker över hela världen känns lite förlegat, säger Cecilia Berglund.
Blandad kvalitet
Hur man avgör vad som kan gå till försäljning till butikerna och vad som kan skickas till bistånd kan ibland vara svårt. Verksamhetsledare Robert Jansson säger att det man tror kan säljas i butik säljs här och sådant som kommer in i stora mängder kan gå till bistånd.
– Sorteringen i Norrböle får feedback från butikerna. De i butikerna kan önska vad de vill ha in till försäljning utifrån sådant de märker går åt. Då kan man från sorteringen försöka anpassa sig efter det, säger Robert Jansson.
I sorteringen jobbar sex till sju personer. Natalia Sergeeva och Lorena Rosenqvist hör till dem och Natalia ansvarar för husgeråd och Lorena för textil och väskor. De säger att de varor som kommer in är av mycket blandad kvalitet.
– Ibland kan det vara svåridentifierade saker som kommer in. Häromdagen var det nån figurin från Mexiko som nästan liknade någon sorts schaman som kom, skrattar Natalia Sergeeva.
Prissättningen sker i sorteringen där man följer en traditionell prislista där priserna inte höjts på länge.
När det gäller exempelvis husgeråd händer det att man får ta hjälp av dem som lämnar in för att kunna prissätta.
– Vi får in en hel del fint som Arabia och Rörstrand. De finaste sakerna läggs ut för auktion, säger Natalia Sergeeva.
Hon berättar att inför och efter helger kommer det in mycket saker för då tar sig folk tid att rensa upp i sina skåp. Samma tendens kunde skönjas under pandemin då många tillbringade mer tid i sina hem än normalt.
– Det finns kläder här som lämnades in 2020 som fortfarande är osorterade. Under tre till fyra månader det året blev det en verklig inlämningsboom och vi har ännu inte hunnit ikapp där, säger Cecilia Berglund.
Hon säger att vad som är ett fynd och vad som är skräp ligger i betraktarens ögon.
– Det kommer in en hel del finskt glas, fina lampor och fina vintagegrejer. Det går snabbt åt. Men jag kan åtminstone säga vad det äckligaste vi fått in är. Det är en använd toaborste, säger Cecilia Berglund.
Möbler och kaffemått
Kunderna kommer till Norrböle-butiken i en jämn ström. Två som är regelbundna besökare och fyndjägare är Tiina Aura och Kaj Aura. Denna dag har Tiina fyndat en turkos lättviktjacka.
– Men nöjdast är jag med mina åtta stolar som jag förut fyndat här på Emmaus. Jag har klätt om dem och fixat upp dem så nu har jag åtta unika, snygga stolar, säger Tiina Aura.
Maken Kaj säger att han alltid vill hitta kaffemått när han kommer till Emmaus.
– Dem kan man inte ha för många av, säger Kaj Aura.
Lasse Sundblom hör till dem som då och då svänger förbi för att kolla vad som finns inne.
– Det kommer in mycket fint så man får vara snabb. Det finaste jag hittat här är ett skrivbord i ek i Towerstil, det var ett fynd, säger Lasse Sundblom.
Fulla körscheman
En tidig torsdagsmorgon backar Emmaus-lastbilen in på parkeringen vid butiken på Strandgatan i Mariehamn. Inuti finns flera balar med barnkläder, klart sorterade från Norrböle och klara för försäljning. Ut hoppar chauffören Sebastian Saal som med hjälp av Robert Jansson förflyttar balarna in i butiken.
Onsdagar och torsdagar är körningsdagar på Emmaus, då hämtar man varor från personer som inte själva kan leverera till Emmaus, men levererar också köpta varor till kunder för en liten slant. Den här morgonen står många hämtningar och leveranser på schemat för Sebastian Saal.
– Det brukar vara ganska fullt upp de här dagarna. Vi kör över hela fasta Åland. Det kan handla om dödsbon och ibland blir det många och tunga saker. Men det är ingen risk att vi fungerar som flyttfirma, det ser vi nog till, säger Sebastian Saal.
Den här morgonen är den första leveransen lätt: ett vitt köksbord ska köras till norra Mariehamn.
– Det här är ett kul jobb. Jag får köra runt hela Åland, att jobba på Emmaus passar mig.