I tisdagens Ålandstidning riktade Göran Wallentin och Conny Smith skarp kritik mot mäklarfirman Lyyski fastigheters agerande i samband med försäljningen av Godby hotell i Finström.
De lade det högsta budet på fastigheten då anbudstiden gick ut den 2 december i fjol. Enligt Wallentin och Smith accepterade säljaren budet, men efter ett tag upptäckte Smith och Wallentin felaktigheter i prospektet och lade då ett nytt, betydligt lägre, bud.
Därefter fick de veta att säljaren förhandlade med en annan intressent som inkommit med ett anbud efter att anbudstiden gått ut. Så här får det inte gå till, menar Conny Smith och Göran Wallentin.
Fastighetsmäklare Tomas Lyyski hävdade å sin sida att de presumtiva köparna själva valde att avsluta förhandlingarna eftersom de ville kolla upp vissa saker först. Och det var då andra spekulanter började höra av sig.
Kan medföra skadestånd
Enligt lagen är fastighetsmäklarna skyldiga att följa god förmedlingssed. Exakt vad det innebär är ganska luddigt. På Finlands fastighetsmäklareförbunds hemsida skriver man att det är en ”flexibel norm som hela tiden formar sig”.
Men det finns ändå vissa tydliga regler, menar förbundets vd Jaana Anttila-Kangas.
Vid ett anbudsförfarande är det säljaren som avgör om hen vill anta eller förkasta ett anbud. Detta avgörs inte enbart utifrån vilken summa man erbjuder för objektet. Även andra villkor kan vara avgörande. Det innebär alltså inte nödvändigtvis att högst anbud vinner. Den som först accepterar ett pris har inte heller företräde.
Om nya anbud kommer in är det uppdragsgivaren, det vill säga säljaren, som avgör hur mäklaren ska agera.
Är mäklaren skyldig att tala om för anbudsgivarna att det kommit in nya anbud?
– I de fall mäklaren lovat köparen att göra det. Men om man inte avtalat om det behöver mäklaren inte göra det.
Om det finns en sista dag för att lämna in anbud är det den dagen som gäller. Att ta emot anbud efter det är inte god förmedlingssed, enligt Jaana Anttila-Kangas.
– Om mäklaren får veta att anbudet kan vara bättre på något sätt, att köpesumman eller andra villkor är bättre, kan man berätta det för säljaren. Samtidigt måste mäklaren berätta att det kan få konsekvenser för säljaren i form av skadestånd eller liknande.
Inga anbud efter handpenning
Om det blir aktuellt med en ny anbudsrunda ska säljaren ge sitt samtycke till detta. Anbudsgivarna är då inte längre bundna av sina tidigare anbud. De anbud som tagits emot tidigare och fortfarande gäller ska mäklaren informera de nya intressenterna om.
Enda sättet att göra ett anbud bindande är att anlita ett köpevittne och skriva ett så kallat föravtal. Om någon av parterna drar sig ur medför det vissa kostnader.
Om man börjat förhandla med en köpare, kan mäklaren fortfarande aktivt begära in fler anbud?
– Nej. I alla fall inte då köparen betalat handpenning. Men om processen inte är färdig kan mäklaren vara aktiv.
När en handpenning betalas ska ett avtal med alla villkor göras. Om köparen drar sig ur får säljaren behålla handpenningen, men om säljaren drar sig ur ska hen betala handpenningen tillbaka samt ytterligare ersättning. Även om handpenningen är betald behöver affären med andra ord inte gå i lås.
När har en affär gått i lås? När är den bindande?
– När köpevittnet undertecknat avtalet.
Högst bud vinner
Om det blir auktion på ett objekt är det ganska enkelt. Den som lägger det högsta budet vinner. Efter det kan säljaren inte längre dra sig ur utan att det får konsekvenser. Köparen kan däremot dra sig ur om det visar sig att mäklaren givit fel information om till exempel fastighetens skick.
– Men då måste det handla om väldigt stora saker, säger Jaana Anttila-Kangas.
Göran Wallentin och Conny Smith är också kritiska till att det fanns felaktigheter i prospektet för Godby hotell. Enligt Tomas Lyyski handlade det om ”missvisande” uppgifter som rättades till under visningarna. Enligt god förmedlingssed ska en mäklare som upptäcker en felaktig uppgift korrigera denna omedelbart. ”Korrigeringen ska ske på samma sätt som man ger uppgifter” står det i anvisningarna.
Den lag som tillämpas vid fastighetsköp är jordabalken.
Sandra Widing