I fem åländska församlingar sker valet till kyrkofullmäktige genom så kallade sämjoval. Då ordnas ingen röstning i församlingen, utan alla nominerade kandidater blir ordinarie medlemmar eller suppleanter.
Det innebär att det endast är i Mariehamns församling, Jomala församling och Norra Ålands församling som medlemmarna kan gå till sin vallokal och rösta på söndag.
Valet handlar om vilka som ska sitta i församlingarnas kyrkofullmäktige under den kommande mandatperioden, det vill säga 2023–2026.
Vad gör kyrkofullmäktige?
– Om man jämför församlingen med en kommun så fattar fullmäktige beslut om motsvarande saker. Man fattar beslut om sådant som budget, bokslut och försäljningar, säger Benny Andersson som är kontraktsprost i Ålands prosteri.
16-åringar
Fullmäktige utser också kyrkorådet som motsvarar kommunstyrelsen och som sköter mer vardagliga ärenden och verkställer budgeten, säger han.
Varför ska man rösta i församlingsvalet?
– Det ska man göra om man vill vara med och påverka församlingens verksamhet. Då är det den vägen man ska gå. Det som är speciellt med kyrkan är att även 16-åringar får rösta i valet.
Vilka ser ut att bli de stora frågorna för fullmäktigena under 2023–26?
– Som vi har sett den senaste tiden har församlingar gått ihop, till exempel Eckerö-Hammarlands församling och Norra Ålands församling. En stor fråga kommer att vara om det ska ske fler sammanslagningar eller samarbeten. En annan är hur ekonomin ser ut framtiden, säger Benny Andersson.
Församlingsvalet
På söndag, den 20 november, är det valdag i församlingsvalet.
I församlingsvalet väljs medlemmar till kyrkofullmäktige för åren 2023–2026.
Kyrkofullmäktige är församlingens högsta beslutande organ. Man beslutar bland annat om riktlinjerna för församlingens verksamhet och ekonomi, kyrkoskatten, byggprojekt och nya tjänster.
Alla medlemmar i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland som fyller 16 år senast på valdagen har rätt att rösta. Man behöver ta med sig en identitetshandling till vallokalen.
Mariehamns församlings vallokal finns i S:t Görans församlingshem.
Jomala församlings vallokal finns i Olofsgården.
Norra Ålands församlings vallokal finns i Finströms kyrka.
Öppettiden för vallokalerna är klockan 11–20.
Källa: www.forsamlingsvalet.fi
Mer betydande roll
Det ligger också ett förslag till ny kyrkolag i riksdagen.
– Om den antas ges fullmäktige en mer betydande roll, bland annat vid beslut om stora byggprojekt och försäljning av fastigheter och tomter. Nu behandlas sådan ärenden även av kyrkostyrelsen. Men om den nya kyrkolagen antas blir kyrkofullmäktige sista instans i de frågorna.
Hur stor andel av församlingsmedlemmarna brukar rösta i kyrkovalet?
– På Åland brukar det vara under 15 procent av medlemmarna.
Vad beror det låga deltagandet på?
– Det är svårt att säga. Åland brukar inte heller ha så högt deltagande i lagtings- och kommunalvalen. Men jag tror att en orsak kan vara att många är nöjda med hur kyrkan sköts. Den ska bara finnas och den ska fungera, säger Benny Andersson.