Sparhallens vd Dan-Johan Dahlbloms uppfattning är att förändringarna vid årsskiftet blir ett stort bekymmer.
– Åland kommer att tappa leverantörer för det finns ingen som orkar sitta och knappa exportförtullningar för att skicka lite grejer till Åland.
För egen del diskuterar Sparhallen med sina leverantörer på den svenska sidan kring hur leveranserna ska göras så smidiga som möjligt.
– Men det är ju det att ingen vet. Man får aldrig ett rakt svar när man pratar med tullmyndigheterna.
Dan-Johan Dahlblom menar att det här blir ännu ett av flera slag mot det åländska näringslivet.
– Det blir bara värre och värre och jag tror att många kommer att behöva stänga under de kommande tio åren. Driver du en liten butik ruttnar du av det här. Skattegränsen håller sakta men säkert på att kväva hela Åland.
Noll kommunikation
Maria Svenblad på Kalmers följer också med läget. Hon säger att Elgiganten och Mekonomens produkter kommer från Sverige men via Finland.
– Så på det viset utgår jag ifrån att det inte ska innebära några förändringar för oss. Men vi har även en del import direkt från Sverige och saker och ting kan ju förändras i framtiden, och då har vi verkliga problem. Det är oroande. Vi måste ha flöden som fungerar till Åland även fast det inte handlar om stora mängder.
Även Niklas Lampi, vd på Mariehamn Parti, konstaterar att ingen på Åland ännu vet hur förändringarna faller ut i praktiken.
– Men man får hoppas att det går bra och att det inte blir ännu ett handelshinder mot Åland. Vi får följa med situationen men har åtminstone inte ännu nåtts av några konkreta signaler om uppdykande problem hos våra svenska leverantörer. Men förändringarna träder ju i kraft först vid årsskiftet.
Han konstaterar att den nu uppkomna situationen är ännu ett exempel på hur skattegränsen och Ålands specialläge påverkar näringslivet.
– Det är hela tiden någonting nytt och det visar ytterligare på vikten av att man verkligen tar tag i den här skattegränsproblematiken verkligt brett och får in allt i analysen.