Under 2021 fördubblades antalet övernattningar på de åländska inkvarteringsanläggningarna jämfört med det första pandemiåret, men ändå är det långt kvar till normalnivån. Jämfört med 2019 var övernattningarna ändå 14 procent färre. Det visar Ålands statistik- och utredningsbyrås (Åsub) sammanställning för fjolåret. Där konstaterar man också att antalet inresande ökade något i fjol i relation till 2020, men de var ändå nästan 1,2 miljoner färre än 2019.
Fjolårets inledning var betydligt lägre än ett normalår, men under högsäsong nådde man ungefär samma nivå och under årets tre sista månader ökade övernattningarna rejält till rekordnoteringar för 2000-talet.
Lotta Berner Sjölund, vd för Visit Åland, säger att turistbranschen är ytterst försiktig med att uttala sig om läget för årets säsong.
– Vi ser att intresset för Åland är stort och jag skulle vilja säga att det ser bra ut just i dag, men det finns en stor osäkerhet på grund av pandemin och kriget. Bara för fem minuter sedan sa en kollega till mig att en grupp finländska turister tyvärr avbokat på grund av kriget. Även i år påverkar stora händelser resebeteendet och det går ut över bokningarna, säger hon.
Hon säger att kundbeteendetet är svårare att förutse.
– Vi tror det kommer mer sena beslut, i osäkra tider fattar man ofta sena beslut.
Fortsätta berätta om Åland
Åsubs statistik visar dock att pandemin också hade goda effekter, aktiviteten i gästhamnarna ökade förra högsäsongen jämfört med både 2019 och 2020. Man noterade det högsta antalet båtnätter sedan början av 1990-talet; 31.400 stycken. Också på campingplatserna ökade antalet övernattningar förra året, en ökning med tio procent jämfört med 2019.
– Covid har lite bestämt vart vi kan resa och har också påverkat på vilket sätt vi kan resa. Om man ser på undersökningar visar det att resa med egen bil skjutit i höjden, man ville inte trängas på flygplan eller andra ställen med mycket folk. Så egen båt och egen bil har gjort att man rest i närregionerna. Branschen och Visit Åland har satsat stenhårt på marknadsföring i fastlandet, det har också en inverkan, säger Lotta Berner Sjölund.
Hur ska man få inhemska turisterna att bibehålla intresset för Åland?
– När coronan slog till listade Näringsministeriet hur olika attraktiva landskap i Finland är, och då var Åland i botten. Det fanns ett utrymmet att berätta om Åland och sätta Åland på den inhemska kartan. Det har vi gjort och förra sommaren var Åland en av de mest attraktiva inrikesdestinationerna. Det är viktigt att fortsätta berätta, att vara ett känt och attraktivt alternativ
Visit Ålands budget är lite lägre i år än förra året och nu jobbar man dessutom mot både Finland och Sverige. Det gör att man i år inte syns i den finländska stadsbilden på samma sätt som under pandemin, men man har strategier för annan typ av synlighet som man fortsätter satsa på.
– Vi jobbar med mediamix, multichannel, där vi syns i olika kanaler och sammanhang. Vi jobbar mycket med press och media och där andra, till exempel influencers, berättar om destinationen Åland. Vi har också märkt att det går mer från bild till rörligt material.
Det är främst mot Åboland, Helsingfors, Tammerfors och kusten man riktar sig och mycket sker digitalt.
En plats för ”hemester”
Hur är det med Sverige, nu när restriktionerna lättat och öppnar den marknaden igen?
– Vi har en mindre budget mot Sverige än mot Finland. Helt krasst räcker den inte väldigt långt, vi har varit borta två år så vi har mycket att ta igen. Sverige är också en klart dyrare, större och mer konkurrensutsatt marknad, säger Lotta Berner Sjölund.
Däremot samarbetar Visit Åland med rederierna och Visit Finland som satsar stort mot Sverige i år, särskilt när man på grund av kriget tappat den asiatiska marknaden när Finnair inte längre flyger över Ryssland.
– Det här kan vara bra också för oss, så vi har hakat på det tåget.
Tror du ”hemester” blir ett fortsatt alternativ nu när pandemin planat ut?
– Undersökningar tyder på att det kommer att hålla i sig. Inte i samma grad, men mer än före pandemin. Samtidigt visar undersökningarna också att man vill resa mer utomlands, men det är inte konstigt att båda går upp efter pandemin.
Lotta Berner Sjölund säger att både finländare och svenskar betraktar Åland som en plats för hemester.
– Vi är inte utomlands i samma grad som andra platser för svenskar. Det är en mycket bra sak, vi vill vara en tillgänglig destination och vi har mycket att erbjuda för svenskarna. Det ska vara en utflykt att åka till Åland, det behöver inte vara en lång semester.