Utvecklingsminister Alfons Röblom (Hi) deltar i FN:s klimatkonferens (COP26) i Glasgow, där världsledarna har samlats för att diskutera hur man ska göra klart Parisavtalet och begränsa de värsta effekterna av klimatförändringarna.
När Ålandstidningen får tag i Alfons Röblom under tisdagen, hans huvuddag i Glasgow, rör han sig mot en paneldebatt om öars roll för att utveckla innovativa energilösningar. I handen har han en bok av Kjell Ekström.
– Den ska jag ge till Skottlands representant, hoppas det kan intensifiera dialogen mellan våra två öar som båda är autonomiska, säger ministern.
Skippade flyg
Alfons Röblom och tjänstemannen Stefan Fransman valde att resa till Skottland med färja och tåg. Resan påbörjades i helgen och de nådde Glasgow i måndags.
– Det var inte bortkastad tid, jag satt och jobbade på tåget och hade Teams-möten. Det öppnade mina ögon för att vi måste välja klimatsmartare sätt än flyg att resa när det är möjligt, säger Röblom.
Klimattoppmötet hålls i Skottlands största utställningshall Scottish Event Campus.
– Det är som en jättelik marknad eller mässa, alla världens länder och de stora organisationerna har varsin paviljong där de berättar om vad man gör och vilka satsningar som är på gång inom det egna landet för att bidra till lösningen av klimatfrågan, säger Alfons Röblom.
Åland nämndes
Dagens stora höjdpunkt för Alfons Röblom var hans deltagande i en diskussionspanel om jordbrukets utmaningar, tillsammans med tunga namn som USA:s jordbruksminister Tom Vilsack.
Alfons Röblom var introduktionstalare och lyfte Åland som ett exempel på ställe med småskaliga lösningar och en befolkning som är stolt över lokala produkter.
När det sedan var Tom Vilsacks tur att ta till orda refererade han till Alfons Röbloms tal.
– Han tog Åland som exempel och sade att vi måste ”reconnect with nature” (återanknyta till naturen reds. anm.). Det var häftigt. Det visar att vi, som en minispelare i det här sammanhanget, ändå kan vara med och föra fram våra positiva och goda exempel, säger Röblom.
– Det är inte inte alltid vi har resurserna att vara med vid sådana här konferenser. Men vid stora möten som FN:s klimattoppmöte är det strategiskt viktigt att delta om vi får möjlighet.
Under onsdagen påbörjas resan tillbaka till Åland. Lite motvilligt, medger Alfons Röblom.
– Det är trist att resa hem, jag hade gärna varit kvar. Men jag känner mig väldigt nöjd över att åtminstone ha varit med de här dagarna.
Har du sett till Greta i Glasgow?
– Tyvärr inte den här gången.
Alfons Röbloms resrutt
Färja från Åland till Sverige.
Nattåg från Stockholm till Hamburg.
Tåg från Hamburg till Amsterdam.
Nattfärja från Amsterdam till Newcastle.
Tåg från Newcastle till Edinburgh, Glasgow.
Tidsåtgång = 2,5 dag.