För Caroline Henriksson har det alltid varit en självklarhet att det är Föglö som är hemma. När hon flyttade från ön efter nian för att studera i Mariehamn var målet att skapa sig ett liv som gör det möjligt att en dag flytta tillbaka. I dag bor hon på familjegården Henriks tillsammans med sin man, deras två döttrar och bonussonen.
– Jag är nionde generationen som bor på vår gård. Det är lite bullerbykänsla hos oss. Mamma och pappa bor kvar på gården, och min moster bor precis bredvid. Och barnen springer runt mellan dem alla, berättar Caroline med ett stolt och lyckligt leende.
En stor och viktig del i Carolines vardag är yogan. Den kom in hennes liv som en varm kram i samband med återhämtningen efter en utbrändhet för många år sedan. Efter en lång process med att få rätt form av vård, och faktiskt kunna acceptera för sig själv vad hon hade drabbats av, träffade Caroline en fysioterapeut som rekommenderade henne att testa yoga.
– Jag hittade ett yogapass online som jag började köra igenom en gång per dag. Det var samma pass om och om igen. Jag hade inte mycket ork men jag tog av min energi för att göra detta, och väldigt snabbt började jag se att det gjorde skillnad. Den fysiska symtomen som hade satt sig i min kropp efter all den negativa stressen började sakta avta. Det var i samband med det här som jag också kände att jag ville börja utveckla yogan mer.
Men vägen tillbaka från utbrändheten var längre och tyngre än vad Caroline någonsin hade kunnat tänka sig. Hon insåg att det handlade om mer än att bara känna sig frisk igen. Det handlade även om att förändra gamla beteenden som hade lett henne dit hon nu var.
– Först behövde jag komma till en acceptans och sluta sörja det som varit, och inse att det inte var något jag ville tillbaka till. Sedan började jag jobba med att förändra mina egna mönster. Det är ett jobb man måste göra varje dag att ta hand om sig själv och sin hälsa, och framför allt sina tankar.
Längtan efter utveckling
I dag känner Caroline att hon är tillbaka på banan igen, med många viktiga erfarenheter som hon bär med sig framåt i livet.
– Det är få förunnat att leva ett lugnare liv i dag, samtidigt som det är så viktigt. Det är bra för alla att reflektera över detta, hur man kanske kan göra andra val för att leva i ett lite lugnare tempo.
Att utforska det här och förbjuda sig i det är något som Caroline tagit till sig av.
– Jag kände en själslig önskan att få utveckla yogan och samtidigt leta efter möjligheterna att få in en business i det. Jag brinner starkt för Föglö som besöksort, och började spåna på idéer hur jag kunde utveckla det här.
Att gå en yogautbildning blev snabbt ett mål, men eftersom Caroline inte ville åka bort från sin familj en längre tid som utbildningarna runt om i världen krävde, lät hon det förbli en framtidsdröm. Tills det en dag, under hennes första mammaledighet, ordnades en yogalärarutbildning på Åland. Caroline valde att anmäla sig direkt.
– Den var mycket pengar för en mammaledig att gå utbildningen, men jag tog mig råd att gå den. Och jag är väldigt tacksam för det i dag. Det var rätt investering att göra.
Utbildningen, som på grund av pandemin tog närmare ett år att slutföra, är i dag grunden i mycket av det Caroline står för och gör. Bland annat ledde den till att hon tog steget och startade sitt eget företag. Men hon kände ändå en längtan efter att ytterligare utveckla sig själv och det hon vill erbjuda andra.
– Jag satt hemma och läste väldigt mycket under pandemin, och upptäckte Shinrin-yoku – som är japanska för skogsbad. Jag läste på mer och mer, och insåg att det ju är precis det vi redan gör här men med ett specifikt ord för det.
Hittat sin plats
Fördelarna med återhämtning i skogen väckte ett stort intresse hos Caroline, och hon kände direkt att hon hittat något hon ville fördjupa sig i och jobba med ännu mer. Efter en digital utbildning till friskvårdsguide fick skogsbad en given plats i hennes företag, och i det hon längtat efter att få bygga upp.
– Pandemin fortsatte och eftersom det inte var möjligt att samla människor inomhus för en yogaklass började jag ordna detta ute i skogen i stället. Det är det som är så fantastiskt med yogan, det behövs inte någon fin stylad studio att vara i.
Caroline ser yogan som något som är invävt i livet, som kan utövas när som helst och var som helst.
– Jag har en kort daglig yogastund varje dag. Men jag har inte en ritual vid ett altare eller något sådant, utan det kan vara var som helst. Just nu har vi kycklingar på gården, så nu sitter jag där med dem en stund varje dag och är i nuet och får min yogastund.
Även i sitt eget yogautövande är det skogen hon ofta söker sig till.
– Det är där jag får vara ifred och får min egen andningspaus. I småbarnslivet vet många att det inte alltid är så lätt att hitta en tyst och lugn plats. Men i skogen får jag precis det.
Ser fördelarna med skogen
Snabbt märkte Caroline den positiva effekten yogan i skogen hade på hennes deltagare. Hon tog med sig allt hon såg och skapade fram sitt eget koncept av skogsbad, något hon i dag erbjuder sina kunder nästan ända fram tills att snön faller.
– Vädret är en stor del av själva skogsyogan, där vi lär oss att inte döma vädret. Att bara vara i stunden och låta vädret vara som det är. Eftersom vi är mitt i skogen är vind sällan ett problem, och under snömånaderna blir det en naturlig paus.
När det kommer till själva stunden i skogen har Caroline några förutbestämda rundor som hon använder sig av. De anpassas efter gruppen och deras förutsättningar, men följer bland annat rådjursstigar. Promenaderna sker ofta i tystnad där Caroline delar ut olika sinnesövningar längs vägen.
– Vi går ofta i tystnad för att kunna vända blicken inåt och bara vara i nuet. Hela promenaden blir en mindfulnessövning. Sedan stannar vi vid ett berg mitt i skogen som döpts till yogaberget, där vi har en skön yogastund innan vi fortsätter en bit framåt för en stunds vila i skogen.
Caroline ler med hela ansiktet medan hon berättar om upplägget och fördelarna.
– Många tänker att de blir lugnare av att komma ut i skogen, men vi kanske ska försöka vända på tanken och i stället se att det inte är skogen som gör oss lugna – det är samhället vi byggt runt den som gör oss stressade.
För den som besöker Carolines gård vill hon erbjuda en helhetsupplevelse. Med allt från en stärkande god måltid gjord på råvaror från egen gård – till en avslappnande kopp te i gårdens mysiga skulla. Hon upplever att de allra flesta hittat det de sökt.
– Skogsyogan har tagits emot med stor nyfikenhet. Många är ofta lite tillbakadragna då de kommer ut till oss, men kommer ut ur skogen igen som om de varit på semester.
Hälsan först i allt
Genom sitt eget företag brinner Caroline för att dela med sig av skogsbadet, yogan och lugnet som allt mer aktivt behöver inkluderas i en stressfylld vardag. Något hon hoppas kunna fortsätta med en lång tid framöver. Även fördelarna med att kunna sätta sina egna tider och sitt eget tempo är viktigt för Caroline, speciellt under den tid i livet då barnen är små.
– Jag är en person med mycket idéer och handlingskraft. Det är ingen slump att vi sitter här i dag, jag har format hela livet för mina barn. Att de ska få en trygg uppväxt på Föglö med mig närvarande och delaktig i deras liv.
I framtiden hoppas hon även på att utveckla gårdsverksamheten, med fler uthyrningsstugor.
– Jag ser en lyxig eremit stugby framför mig, det är lite visionen vi strävar emot.
Vad gäller livet på gården ser hon absolut att hon är där hon vill stanna.
– I 20-30 årsåldern reste jag mycket, men nu har jag ingen längtan efter att komma bort. Bara en längtan efter att få komma hem igen när jag väl är borta.
Det lugn som vilar över Caroline och allt det hon delar med sig av får en upprättelse i den genuina intresset hon har för välmående och hälsa. Hon återkommer ofta till vikten av att ta hand om det liv man har.
– Jag hoppas att jag får hålla ett starkt fokus på hälsan framåt i livet. Att jag får fortsätta leva ett lugnare liv med tid för umgänge med mina närmsta.
Caroline Henriksson
Född: 1984.
Bor: Föglö.
Familj: Man Andreas, barnen Elliot, Livia och Lykka.
Yrke: Näringskoordinator vid Föglö kommun, yogalärare, företagare.
Intressen: Naturen, skapande, bygdehistoria.