– Vi hade en och en halv dag på oss att göra om hela verksamhetsplanen för 2024, säger Lotta Berner Sjölund om det oväntade besked som man fick av landskapsregeringen i slutet av oktober.
– Beskedet kom väldigt sent och vi blev mycket överraskade, för vi hade bjudit in alla partier till diskussioner före lagtingsvalet, säger hon.
En rad inbesparingsåtgärder lades fram och godkändes tillsammans med budgeten och verksamhetsplanen under Visit Ålands höstmöte i torsdags.
Man drar bland annat in en del av den planerade marknadsföringen i Sverige samt marknadsföringen inför Tall Ships Races 2024. Majoriteten av arbetet inom Åland Event Bureau stryks också.
Någon ny press- och mediaansvarig kommer inte att anställas. Och arbetet med att stödja branschens hållbara omställning dras ner.
– Medlen för att utveckla det försvinner, säger Lotta Berner Sjölund.
Inga mountainbikeleder
Ett Leaderprojekt som man arbetat med ett par år läggs dessutom på is. Det handlar om att anlägga leder för mountainbike. Planen har varit att utveckla området i Kastelholm mellan Ribacka och Kungsgården och Hastersboda vid Isakssons stugby för detta och en förprojektering påbörjades 2022.
– Vi var beredda att dra i gång ett större projekt med att skapa de här mountainbikelederna, men det läggs på is tills det finns finansiering för att kunna arbeta vidare med det, säger Lotta Berner Sjölund.
Vilka effekter får de här inbesparingarna?
– Vi tappar i utveckling, framför allt när vi talar om en hållbar omställning. Och ju mindre vi syns desto mindre känt blir Åland. Det drabbar hela Åland, för turismen har massor av kringeffekter.
Det handlar om Ålands synlighet, säger Lotta Berner Sjölund.
– Det är den vi tappar och det är så tråkigt, för det sker i en tid när vi har medvind i Finland där man har fått upp ögonen för Åland. I Sverige skulle vi ha behövt bearbeta marknaden extra för att locka tillbaka svenskarna efter pandemin.
Budgeten godkändes
Höstmötet godkände budgeten med de föreslagna ändringarna.
– Den godkändes eftersom alternativen är värre. Styrelsen underströk att Visit Åland är en kompetensorganisation. Det är viktigt att se till att inte göra sig av med kompetens.
Samarbeten är ett annat område som prioriterats
– De ger så mycket och genererar ytterligare medfinansiering från branschen, säger Lotta Berner Sjölund.
Genom att stryka de aktiviteter man gjort vill man även säkra en god synlighet i marknadsföringen i Finland.
Hoppas bli hörda
Efter minskningen med 200.000 euro uppgår verksamhetsstödet från landskapsregeringen till 1,5 miljoner euro. I Visit Ålands totala budget ingår även medlemsavgifter, intäkter i form av branschfinansiering och försäljning. Därmed ligger den totala budgeten på 1,778 miljoner euro.
– Vi kommer helt klart att försöka göra det bästa vi kan av det här. Vi för en löpande dialog med den nya regeringen och vi hoppas bli hörda under arbetet med regeringsprogrammet. Det är upp till politikerna nu. Branschen är redo, säger Lotta Berner Sjölund.
En uppgift som väntar är att ta fram en handlingsplan för hur man ska verkställa den nya färdplanen för en hållbar turism 2030.
– Handlingsplanen ska tas fram nu efter höstmötet. Men neddragningarna oroar mig lite. Hur ska vi kunna börja jobba med den nya strategin? Det ska bli intressant att se hur den nya regeringen ställer sig till det, säger Lotta Berner Sjölund.